Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fiala pogratuloval vítězi Pavlovi. Výsledek čte jako začátek konce Babiše

Česko

  15:30aktualizováno  15:35
Výsledky prezidentských voleb, v nichž od samého začátku vede Petr Pavel nad Andrejem Babišem okomentoval i předseda vlády Petr Fiala. Zmínil, že máme za sebou nechutnou kampaň, která rozdělila společnost. Pavel byl jednou ze tří osobností, kterou podpořila koalice SPOLU, sám Fiala pak lidi vyzval ještě na začátku druhého kola voleb, aby ho občané volili.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Gratuluji Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky. Vyhrál občanský kandidát, jsem hrdý na české občany a děkuji jim, že využili svého volebního práva. Za chvíli mu osobně pojedu gratulovat do volebního štábu,“ řekl Fiala.

Zmínil, že jde o třetí významnou porážku Andreje Babiše v politice, což by mohlo mít dopad i do budoucna. „Vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry. Může to být ale ještě dlouhé a nepříjemné,“ varoval.

Druhé kolo prezidentských voleb 2023

Uvědomuje si také, že Česko prošlo brutální kampaní, ze které se jako společnost budeme ještě dlouho zotavovat. „Populismus se spojil s extrémismem. Viděli jsme snahu rozdmýchat lidské vášně. To vše je daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem v slušné a demokratické zemi. Naše společnost z kampaně vychází jako rozdělená,“ hodnotí.

Předseda vlády dále uvedl, že již brzy vyrazí do štábu Petra Pavla, aby mu osobně pogratuloval ke zvolení novým prezidentem. Uvedl také, že se na jejich vzájemnou spolupráci těší.

Podle něj Pavel vyhrál díky své spojovací kampani, a právě vlastnost spojovat je podle Fialy důležitou náplní prezidentovy práce.

Autor: