Založ si blog

Dopad sankcií na obyvateľov EÚ, podľa vyjadrenia V. Orbána.

Pri pozeraní MS v hádzanej na maďarskej TV stanici, oni vysielajú všetky zápasy lebo sú účastníkmi turnaja, počas prestávky v krátkych správach uviedli, že predseda vlády V. Orbána vo svojom pravidelnom vystúpení v maďarskom rozhlase sa zásadne dištancoval od vojny na Ukrajine. Keďže ma to zaujalo, lebo je asi jediný z predstaviteľ EÚ, ktorý vybočuje z veľmi agresívneho trendu ostatných predstaviteľov EÚ a (podľa jeho vyjadrenia), tak chráni záujmy Maďarska, tak som si ho vypočul na YouTube. Stručne si dovoľujem parafrázovať niektoré časti jeho zaujímavého a málo vídaného prejavu.

Maďarský premiér V. Orbán v maďarskom rádiu (YouTube)

Pán Orbán závažné rozhodnutia svojej vlády konzultuje s maďarským národom. Volá sa to „národná konzultácia“. Je to formou listu – dotazníka pre každého občana Maďarska. Každý občan list dostane od vlády domov a môže vyjadriť svoj názor na dotazovaný problém. Dotazník odošle (alebo neodošle) späť vláde. Ostatná konzultácia s národom sa týkala postoja k vojne na Ukrajine. Zhodou okolností spätne reagovalo cca 1,4 mil. obyvateľov, čo je takmer rovnaký  počet ako sa zúčastnilo ostatného referenda u nás. Hoci absolútnej hodnote je to takmer rovnaký počet, percentuálne je nižšie, ako naše referendum (tam je 8 mil. voličov), napriek tomu názor obyvateľstva berú vážne (na rozdiel od našich súčasných vládnych predstaviteľov, ktorých názor obyvateľstva nezaujíma). Pán Orbán argumentuje logický tým, že každý má možnosť vyjadriť svoj názor a kto sa nevyjadrí, ten “to necháva” na ostatných, resp. na svojich vládnych predstaviteľov.

Vo svojom prejave, aj nanzáklade vyjadrenia obyvateľov, sa výrazne dištancoval od vojny na Ukrajine aj voči sankciám proti Rusku. Povedal, že odhady uvádzajú asi 100 tis. padlých na oboch stranách konfliktu, čo predstavuje desiatky  tisíc vdov, sirôt, nešťastných matiek, atď. Maďari sa preto zaviazali, že do žiadnych vojenských konfliktov žiadne zbrane na zabíjanie posielať nebudú a toho sa aj držia. Komentoval aj prípad Nemecka a ich tankov Leopard 2. Nemci pôvodne do oblasti konfliktu posielali len prilby s tým, že neposielajú zbrane na zabíjanie. Európski činitelia a NATO “prinútili” Nemcov ustúpiť zo svojho protivojnového úmysľu .

Zabŕdol aj do úvahy, kto je vlastne účastníkom tejto vojny? Podľa neho, všetci tí, čo posielajú zbrane jednej, či druhej strane konfliktu, sú aktívnymi účastníkmi vojny. To, či krajiny EÚ bojujú proti Rusku alebo nie, nie je otázkou úsudku vlastných politikov, ale toho, čo si o tom myslí strana, proti ktorému zbane posielajú. Podľa tejto úvahy, aj Slovensko je účastníkom vojny na Ukrajine, o to viac, že s oficiálnym súhlasom hlavy štátu tam bojujú aj štyria Slováci.

Sankcie zavedené proti Rusku, podľa neho, Ukrajine nepomáhajú a Rusko nepoloží na kolená. Spôsobujú však veľké ekonomické straty pre vyhlasovateľov sankcií. Nemci údajne vypočítali, že z dôvodu zavedených sankcií v roku  2023 prídu o 175 mld. EUR, čo je rádovo vo výške maďarského ročného HDP. Pán Orbán dal vypočítať straty z dôvodu sankcií na Maďarsko, podľa nemeckej metodiky. Predstavuje to  3764 mld. HUF, čo je 4,8 percent maďarského HDP, a je vo výšky ročného príjmu z daní fyzických osôb.

Uviedol, že údajne EÚ plánuje zaviesť nové sankcie aj voči ruskej atómovej energetike, čo rozhodne bude vetovať. P. Orbán nesúhlasí s takými sankciami, ktoré sa negatívne dotknú Maďarska a ktoré sú voči Maďarsku “indiferentné”, tie toleruje. Podľa mojej mienky, Brusel škrtením finančných prostriedkov z EÚ, prinúti aj Maďarov sankcie podporiť, čoho sme boli svedkami aj v nedávnej minulosti. Poslúchneš, dostaneš peniaze, neposlúchneš, nedostaneš a niekoľko miliard z EÚ nemôže nezohľadniť ani premiér Orbán.

O neefektívnosti sankcií proti Rusku sme sa mohli dočítať aj zo zverejneného štúdia amerického think-tanku – Silverado, zverejneného v Denníku N pod názvom „Ruský dovoz sa zvýšil na úroveň spred vojny. Výpadky z EÚ nahradila Čína, sankcie sa obchádzajú cez tretie krajiny“.  Podotýkam, že tých ssankcií EÚ už bolo 10. Naši vládni činitelia a masovo – komunikačné prostriedky zdôvodňujú závratnú infláciu a neúmerné zvyšovanie cien energií, čo vyvoláva zvyšovanie všetkých cien, “konfliktom na Ukrajine”. Áno, konflikt na Ukrajine je zrejme dôvod, ale príčina je v zavedených sankciách proti Rusku a výsledok dopadá na všetkých nás, možno viac ako na adresáta týchto, európskych sankcií.

Ako to bolo za socializmu? (1)

19.11.2023

Na napísanie tohto blogu ma inšpirovali udalosti pri pripomienke 17.11.89, ako aj súčasná, neľahká a neperspektívna, ekonomická situácia, a to nielen na Slovensku, hoci zdá sa, že u nás je to najhoršie. Asi rovnaký čas som prežil v socializme aj v súčasnom dravom a primitívnom kapitalizme. Viem život obyčajného človeka, v oboch [...]

Prečo vlastne chudobnieme? Lebo vojna na Ukrajine?

31.10.2023

To, že sme z roka na rok, my Slováci, chudobnejší cítime nielen v našich peňaženkách, ale potvrdzujú to aj články na stránkach novín a odborných štúdií. Analýzy a komparácie so zvyškom Európy sa opierajú o dáta naslovovzatých odborníkov – finančníkov, ekonómov, atď. Na túto tému nedávno bol zverejnený aj článok v Pravde, pod [...]

Potreba zmeny času – upozornenie

28.10.2023

Môj priateľ, bývalý minister financií a podpredseda vlády mi cez Viber poslal upozornenie na potrebu zmeny času dnes, 28.10. Keďže ma na tú potrebu upozorňuje tiež bývalý minister financií a (dokonca) predseda vlády, preposielam to aj vám. Ďakujeme Igi.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 454213x
Priemerná čítanosť článkov: 4092x

Autor blogu

Kategórie