Čaputová osobně poblahopřála Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky

foto Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023, Praha.

Bratislava/Praha - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová blahopřála Petru Pavlovi ke zvolení novým českým prezidentem. Na twitteru napsala, že se těší na spolupráci, společná setkání a iniciativy. Pak mu i osobně pogratulovala v jeho volebním štábu. Pavlovi blahopřál také slovenský premiér Eduard Heger. Podle šéfa slovenské diplomacie Rastislava Káčera je Pavel osobnost, která chápe význam partnerství a spojenectví.

V Pavlově volebním štábu Čaputová vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Jeho vítězství označila za vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice.

"Myslím si, že na světě nejsou dva národy tak blízké jako Češi a Slováci. Právě tato lidská blízkost je důvodem, proč se spolu těšíme při každé velké chvíli. A volba prezidenta a hlavy státu nesporně takovou velkou chvílí je," řekla Čaputová. "Já osobně mám mimořádnou radost, že v našem regionu a v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty a jejíž síla pramení z klidu," poznamenala.

Celé České republice popřála, aby se nikdo necítil jako poražený a aby dnešek lidé brali jako nový začátek a jako příležitost pro spolupráci. Dodala, že se velmi těší na spolupráci.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ČTK řekla, že osobní blahopřání v jeho štábu nabídla Pavlovu týmu sama Čaputová. "S radostí jsme přijali," poznamenala. Pavel už dříve řekl, že bude chtít jet na první zahraniční cestu na Slovensko. Cestu by chtěl spojit také s návštěvou Ukrajiny, kam by rád jel právě s Čaputovou.

Heger napsal, že gratuluje novému českému prezidentovi, na sociální síti také zveřejnil fotografii Pavla s chotí.

"Nejvyššího státního postu v Česku se ujímá osobnost, která díky svým bohatým zkušenostem velmi dobře chápe význam partnerství a spojenectví. Osobnost, která ví, jak důležité je společně komunikovat a hledat řešení, ale rovněž rozumí rizikům a hrozbám, kterým dnes společně čelíme," uvedl Káčer, který byl do nedávna slovenským velvyslancem v České republice.

Prezidentce Čaputové v její úspěšné kampani před přímou volbou slovenské hlavy státu v roce 2019 pomáhali mimo jiné také konzultanti Michal Repa a Martin Burgr, které nyní angažoval také Pavlův tým.

Představitelé bývalé slovenské vládní strany Svoboda a Solidarita (SaS) v prohlášení napsali, že Česko si zvolilo solidního a prozápadního prezidenta. Pavla označili za ztělesnění slušnosti v době předvolební kampaně.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho vyjádřila přesvědčení, že Pavel přispěje dalšímu rozvoji intenzivní spolupráce i mezi Českem a Slovenskem.

Volební on-line přenos:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď