„Nevidím poražené a vítězné voliče,“ řekl Petr Pavel. Vyhrála podle něj pravda a respekt

Tisková konference nově zvoleného prezidenta Petra Pavla ve volebním štábu (zdroj: ČT24)

Petr Pavel za mohutného jásotu svých podporovatelů krátce po 15:30 poprvé okomentoval své vítězství v prezidentských volbách. Poděkoval všem, kteří k volbám přišli, dali tak najevo, že ctí demokracii. „Nevidím vítězné a poražené voliče,“ řekl Pavel. Podle něj vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Pavel chce, aby se pozitivní hodnoty vrátily na Hrad, do politiky i mezi občany.

„Rozhodně to ale nezvládnu sám, musíme přesvědčit všechny občany, že návrat k těmto hodnotám nám pomůže zlepšit kvalitu života v této zemi,“ uvedl budoucí prezident Česka. Úkol to podle něj nebude snadný, ale není nemožný.

Češi si podle Pavla zaslouží republiku, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude zemí pohody. Lidé musí podle něj řešit problémy jako jedno společenství, i když jsou rozděleni právě skončenou kampaní, souběhem krizí či politikou poslední doby.

Ta se dle Pavla v poslední době vyznačuje konfrontací, vzájemným osočováním a hledáním důvodů, proč něco nejde. Budoucí hlava státu chce v budoucnu hledat společná řešení. Podle svých slov je Pavel připravený naslouchat i opozici a zvažovat její argumenty, pokud přispějí k řešení a nebudou jen negací vládních návrhů.

„Máme jiný názor na spoustu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé. Musíme se spolu naučit komunikovat,“ akcentoval Pavel. Nechce zdůrazňovat rozdíly a příkopy, ale věci, které mají Češi společné. „Je to nejen jazyk, krásná země a historie, ale i společná budoucnost a problémy,“ vyjmenoval.

Od pondělí se chce Pavel začít scházet s dalšími vysokými ústavními činiteli a nastavovat formu spolupráce. Začne také připravovat program pro první týdny v úřadu. Na tiskové konferenci rovněž avizoval, že při předávání prezidentského úřadu chce udělat hloubkový audit v prezidentské kanceláři a vyšetřit všechna případná podezření.