Hlavní obsah

Nevidím poražené a vítězné voliče, řekl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítěz prezidentských voleb Petr Pavel hodlá do společnosti vnést slušnost, respekt a pokoru. Ve svém volebním štábu v sobotu prohlásil, že nevidí poražené a vítězné voliče, ale lidi, kteří ctí demokracii a záleží jim na budoucnosti země.

Projev Petra PavlaVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Moc rád bych poděkoval všem, kteří mě volili, ale zároveň bych chtěl poděkovat těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám, protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii a záleží jim na tom, jak tahle země bude vypadat,“ prohlásil Petr Pavel ve svém volebním štábu.

„Rozumím i tomu, že se mnozí cítí zklamaní, že jich favorit nevyhrál, zároveň ale v této zemi nevidím vítězné nebo poražené voliče. Vyhrály hodnoty jako pravda, slušnost, respekt a pokora,“ dodal.

Foto: Novinky

Petr Pavel

Před koncem sčítání má Pavel 3,2 milionu hlasů, což je o zhruba čtyři sta tisíc více, než dostal před pěti lety prezident Miloš Zeman. „Že jsem dostal více hlasů než Miloš Zeman mě samozřejmě těší, ale beru to jako velký závazek, protože se ukázalo, že naše společnost na tom není zdaleka tak špatně, jak se myslelo,“ komentoval to Pavel.

Komplet sečteno. Vítězem prezidentských voleb je Pavel

Prezidentské volby

Tyto hodnoty je prý připraven vnášet nejen do české politiky, ale také společnosti. Budou mu v tom však prý muset pomáhat jeho podporovatelé a voliči. „Musíme společně přesvědčit všechny občany této země, že návrat k hodnotám nám pomůže zlepšit kvalitu života v naší zemi,“ míní Pavel.

„Nebude to jednoduché, ale také to není nemožné. Jsem přesvědčen, že máme kromě těch rozdílů a příkopů mnohem více toho, co máme společné. Nejen společný jazyk, krásnou zemi, ale především naši společnou budoucnost a problémy, kterým budeme čelit. Důležité je, abychom tyto problémy byli schopni řešit jako jedno společenství,“ dodal.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Pavel s manželkou ve volebním štábu

Jeho zvolením podle něj nastává čas na změnu „politiky konfrontace a vzájemného osočování“, která v Česku podle jeho názoru vládne poslední roky. „Za úspěch svého prezidentství budu považovat jen a pouze náš společný úspěch,“ uzavřel svůj proslov s tím, že chce, aby se Česko nevyznačovalo „blbou náladou“, ale byla to republika „pohody“.

Pavel také na poděkoval své ženě Evě a svým nejbližším spolupracovníkům. „Byl to rozhodně největší hrdinský čin jejího života,“ řekl na adresu své manželky vítěz voleb.

Po proslovu zazněla v podání zpěváka Ondřeje Rumla česká státní hymna.

Do volebního štábu by měl v blízké době dorazit s osobní gratulací také premiér Petr Fiala (ODS). Pavlův soupeř Andrej Babiš mu zatím negratuloval. „Vzhledem k tomu, že na Andreje číslo nemám, tak nevím, jestli mi volal,“ reagoval s důvtipem Pavel na novinářský dotaz. Babiš teprve na tiskové konferenci ve svém štábu na pražském Chodově vystoupí.

Pavel má nejsilnější mandát v historii

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám