Hlavní obsah

Za Pavlem nečekaně dorazila Čaputová

• Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová mezi prvními blahopřála nově zvolenému českému prezidentovi Petru Pavlovi. Očekává se, že Pavel pojede na první zahraniční cestu právě do Bratislavy. Setkali se však překvapivě už v sobotu, kdy Pavlovi Čaputová přijela pogratulovat přímo do jeho volebního štábu v Praze.

Zuzana Čaputová – volební štáb Petra PavlaVideo: Novinky

 
Článek

„Srdečně blahopřeji (Petru Pavlovi) ke zvolení českým prezidentem. Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být silou. Těším se na naši spolupráci, společné setkání a SK+CZ iniciativy,“ uvedla slovenská prezidentka na sociální síti.

Nezůstalo však pouze u gratulace přes sociální sítě, jelikož Čaputová pro mnohé nečekaně dorazila také osobně přímo do Pavlova štábu. „Vaše vítězství je vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí. Mám velkou radost, že v našem regionu a Evropě přibude hlava státu, která ctí evropské hodnoty,“ prohlásila po boku Pavla na pódiu slovenská prezidentka.

Čechům vzkázala, aby se nikdo necítil jako poražený a aby všichni brali výsledek voleb jako nový začátek.

Od rozdělení Československa před třiceti lety se stalo tradicí, že nově zvolený prezident jedné či druhé země přicestuje na první zahraniční návštěvu do hlavního města toho druhého státu, který byl součástí bývalé federace. Český prezident přicestuje do Bratislavy a slovenská hlava státu do Prahy. Tuto tradici zatím dodrželi všichni prezidenti zvolení od rozdělení Československa.

Podle poslance opoziční strany Svoboda a Solidarita Branislava Gröhlinga byl Pavel v průběhu kampaně ztělesněním slušnosti a popřál nové hlavě státu, aby byl prezidentem všech a dokázal spojovat rozdělenou společnost. Podle předsedy Bratislavského kraje Juraje Droby je důležitá jasná prozápadní orientace Petra Pavla. „Považuji za správné, že bude pokračovat blízká spolupráce mezi Slovenskou a Českou republikou. Právě ta je klíčem k úspěchu jak na úrovni V4, tak i Evropské unie a NATO,“ dodal Droba.

Web hnonline.sk si všímá, že Pavel bude mít podle počtu získaných hlasů nejsilnější mandát v historii přímé prezidentské volby.

Petr Pavel zvítězil v obou volebních okrscích zřízených na Slovensku. V Bratislavě volilo 722 českých voličů a Pavlovi dalo svůj hlas 88 procenta z nich. Na vojenské základně v Lešť odvolilo 348 českých občanů, Pavel tam vyhrál s 85 procenty.

Šimečka: Dobrá zpráva i pro Slovensko

Europoslanec a předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka rovněž zdůraznil jasné prozápadní postoje Petra Pavla. „Klade důraz na hodnoty demokracie a potřebu spolupráce zemí EU a NATO při obraně míru a bezpečí pro naše občany. Oceňuji také, že se postavil lžím, populismu a neuhnul při obhajobě pomoci Ukrajině. Zvolení generála Pavla je dobrou zprávou nejen pro ČR, ale i pro nás na Slovensku, protože jde o naši nejbližší partnerskou zemi,“ dodal Šimečka.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec konstatoval, že ČR bude mít prezidenta, na kterého může být hrdá a na něhož se v těžkých časech bude moci spolehnout. „Jsem rád, že lidé v Česku nenaletěli populismu, lžím a téměř dokonalému divadlu na manipulaci člověka a dali přednost slušnosti, pragmatismu a charakteru,“ uvedl Mikulec.

Předseda slovenské vlády Eduard Heger na sociální síti napsal pouze jednu větu: Gratuluji novému prezidentovi. Větu doplnil českou vlajkou a fotografií Pavla s manželkou.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho blahopřála Pavlovi ke zvolení. Česká republika je nejbližším partnerem Slovenska, spojuje nás společná minulost, aktivní spolupráce v průběhu existence obou samostatných republik a věříme, že i nově zvolený prezident Petr Pavel přispěje k dalšímu rozvoji intenzivní spolupráce mezi oběma národy,“ uvedl Hlas ve svém prohlášení.

Válečný hrdina prezidentem. Vítězství liberální demokracie, píší zahraniční média

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám