Babiš uznal porážku ve volbách a pogratuloval Pavlovi k vítězství. „Hnutí ANO jede dál,“ vzkázal

Tisková konference poraženého prezidentského kandidáta Andreje Babiše po 2. kole voleb (zdroj: ČT24)

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš přijal porážku v prezidentských volbách. Zároveň poblahopřál protikandidátovi Petru Pavlovi k tomu, že se stane příštím prezidentem republiky, a vyzval ho, aby byl prezidentem všech občanů, aby vnímal jejich problémy a bojoval za zájmy Česka.

Babiš poděkoval voličům a prohlásil, že dosáhl famózního výsledku. Poděkoval za podporu na mítincích, prostřednictvím dopisů a na sociálních sítích. Zároveň uvedl, že podle něj nic nekončí. „Hnutí ANO tady bude pro vás,“ oznámil. 

„Chtěl bych poděkovat mojí paní, protože jsem byl sám překvapen, jakým způsobem mě podpořila. A jsem rád, že naši podporovatelé ji mají rádi,“ uvedl Babiš směrem k manželce Monice na tiskové konferenci ve volebním štábu na pražském Chodově. Babiš poté poděkoval svému týmu včetně poslanců a poslankyň ANO.

Lídr opozice vyzval podporovatele, aby akceptovali to, že prohrál a že občané mají nového prezidenta. Projevil také lítost nad různými ataky.

„Chci poprosit všechny voliče, aby přišli ke sněmovním volbám a dali nám 2 382 000 hlasů. Protože hnutí ANO je tady jediné, které pomáhá lidem a bojuje za zájmy lidí. Pro hnutí je to nová motivace, abychom oslovili další voliče a zásadním způsobem vyhráli v parlamentních volbách,“ řekl Babiš k ještě průběžným výsledkům hlasování před konečným sečtením.

Události: Volební den Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

K vedení kampaně se Babiš nechtěl vyjadřovat a zopakoval svůj názor, že všechna média podporovala protikandidáta Petra Pavla.

„Přeju vám svět bez Babiše, zapomeňte na Babiše. Přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer tak usínat. Vybudoval jsem úspěšné hnutí a hnutí jede dál. Budu tady dál pro lidi a budeme vám pomáhat,“ prohlásil Babiš s tím, že o jeho budoucnosti v hnutí ANO rozhodne předsednictví, které bude 8. února. Sám je motivován, aby v práci pokračoval.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová řekla, že bude na jednání předsednictva prosazovat, aby v čele hnutí Babiš zůstal. „To říkám otevřeně, protože při tomhle výsledku je evidentní, že má co dát této zemi, ale i hnutí ANO a nám všem,“ oznámila.

I podle dalších spolustraníků by měl Babiš působit jako lídr ANO i nadále. „Nám preference rostou, neklesají. Přece nebudeme měnit zásadním způsobem strategii a taktiku, když rosteme,“ uvedl místopředseda hnutí Karel Havlíček. „Jestli jste si nevšimli, tak právě začala další kampaň. Vidím to pozitivně, vidím tam velký příslib a motivaci do parlamentních voleb a je to s lídrem Andrejem Babišem,“ doplnil další místopředseda ANO Radek Vondráček.

Druhé kolo voleb provázela vysoká účast voličů i vyostřená kampaň

K druhému kolu voleb přišlo 70,25 procenta oprávněných voličů, tedy více než v prezidentských volbách v roce 2018 i 2013. Zároveň se jednalo o třetí nejvyšší volební účast v éře samostatnosti po volbách do Poslanecké sněmovny v letech 1996 a 1998. Andrej Babiš získal přes 2,4 milionu hlasů, tedy necelých 42 procent. Petr Pavel zvítězil s více než 58 procenty a dostal 3 358 926 hlasů.

V prvním kole získal Andrej Babiš 34,99 procenta a za vítězným Petrem Pavlem tehdy zaostal o necelých 23 tisíc hlasů, což považoval podle svých slov za „famózní výsledek“.

Období před druhým kolem voleb provázela vyhrocená kampaň, která byla také předmětem televizních a rozhlasových debat. Kromě slovních výroků obou kandidátů došlo také na neverbální projevy.

Babiš a jeho rodina čelili výhrůžkám smrtí a manželka Monika Babišová obdržela dopis s nábojnicí. Babiš se následně rozhodl pro ukončení kontaktní kampaně. Druhý kandidát Petr Pavel se zase potýkal například s falešnými SMS zprávami vyzývajícími jeho jménem k mobilizaci českých obyvatel nebo dezinformacemi o jeho úmrtí.