Pavlovi přišla do štábu blahopřát slovenská prezidentka Čaputová

Petru Pavlovi přišla do štábu pogratulovat prezidentka Slovenska Čaputová (zdroj: ČT24)

Nově zvolené české hlavě státu Petru Pavlovi přišla do volebního štábu pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Čaputová označila Pavlovu výhru za vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice.

„Myslím si, že na světě nejsou dva národy tak blízké jako Češi a Slováci. Právě tato lidská blízkost je důvodem, proč se spolu těšíme při každé velké chvíli. A volba prezidenta a hlavy státu nesporně takovou velkou chvílí je,“ řekla Čaputová. „Já osobně mám mimořádnou radost, že v našem regionu a v Evropě přibude hlava státu, která ctí demokratické hodnoty a jejíž síla pramení z klidu,“ poznamenala.

Celé České republice popřála, aby se nikdo necítil jako poražený a aby tento den, kdy se rozhodlo o nové hlavě státu, lidé brali jako nový začátek a jako příležitost pro spolupráci. Dodala, že se velmi těší na spolupráci.

Pavel řekl, že pro něj návštěva Čaputové byla překvapením, kterého si velmi váží. Jeho mluvčí Markéta Řeháková později sdělila, že osobní blahopřání v jeho štábu nabídla Pavlovu týmu Čaputová. „S radostí jsme přijali,“ poznamenala.

„To, že se prezident jedné země postaví bok po boku čerstvě zvoleného prezidenta jiné země prakticky hodinu a půl po oznámení výsledku, je výjimečný krok, který samozřejmě souvisí s výjimečnými vztahy obou zemí,“ okomentoval zpravodaj ČT v Bratislavě Jan Šilhan.

Slovenská prezidentka Pavlovi už předtím blahopřála na Twitteru. Ke zvolení mu gratulují i další zahraniční státníci.

Pavel už dříve řekl, že bude chtít jet na první zahraniční návštěvu na Slovensko. Cestu by chtěl spojit také s návštěvou Ukrajiny, kam by rád jel právě s Čaputovou.