Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hradec začal jaro šokem a srazil lídra na kolena, Sparta veze z Olomouce bod

Dva týmy ze silné trojky fotbalové ligy v úvodním kole jarní části ztrácely. Vedoucí Plzeň před jejími fanoušky zaskočil Hradec Králové, jehož hráči otočili zápas a zvítězili nečekaně 2:1. V Olomouci hrál třetí se čtvrtým a lépe postavená Sparta vedení neudržela a remizovala 1:1.  V dalších dvou sobotních zápasech vyhrávali podle očekávání favorité. Bohemians v "Ďolíčku" porazili Teplice 2:0 a Slovácko před svými fanoušky České Budějovice 1:0. 

Plzeň vedla, ale Hradec se nedal a v závěru uhájil výhru

Když se v šesté minutě trefil Chorý hlavou po rohu Kalvacha a vedoucí celek ligy vedl, vypadalo všechno tak, jak se čekalo. Jenže další šance lídra soutěže už zůstaly nevyužity a přišla vzpoura štiky ligy. Ještě do poločasu po rychlém brejku a nahrávce Ryneše vyrovnal Smrž, který se trefil do šibenice. Když v 72. minutě vrátil odražený míč do branky Plzně na velkém vápně zcela volný Pudhorocký po Havlově teči, začalo se rodit překvapení. Plzeň sice v závěru zatlačila hostující celek k jeho brance, v ní ale Bajza, který v 68. minutě vystřídal zraněného Reichla, zlikvidoval šance nových posil Vydry i Durosinmiho a udržel Hradci výhru. 

"Takových 25, 30 minut jsme sehráli velmi dobře. Dali jsme branku a měli další stoprocentní příležitosti, které jsme neproměnili," konstatoval plzeňský kouč Michal Bílek. "Po 30. minutě už jsme nekombinovali tak dobře, měli jsme spoustu ztrát, soupeř vyrovnal. Ve druhé půli jsme přeskupili řady a šli na tři obránce s tím, že chceme dostat do hry víc gólových hráčů. Šancí jsme zase měli spousty, ale bohužel branka na 1:2 naše snažení hodně zkomplikovala. Musíme se z této rány rychle oklepat a v dalších zápasech být lepší než dneska."

Kouč vítězného celku Miroslav Koubek byl po zápase hodně spokojený. "Hráči podali vynikající výkon, hlavně běžecky. Heroický výkon v závěru, byly tam závary, skrumáže. Když chcete vyhrát, musíte to přežít. Závěr byl ubojovaný, odbráněný v bloku, ve vápně a kolem něj." 

Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové 1:2 (1:1)

Branky: 6. Chorý - 43. Smrž, 72. vlastní Havel. Rozhodčí: Machálek - Hájek, Antoníček - Adámková (video). ŽK: Leibl, Ryneš (oba Hradec). Diváci: 8135.

Plzeň: Staněk - Holík (59. Kaša), Pernica, Jemelka, Havel - Bucha (75. Květ), Kalvach - Kopic (75. Durosinmi), Vlkanova (59. Vydra), Mosquera (79. Jirka) - Chorý. Trenér: Bílek.

Hradec: Reichl (67. Bajza) - Klíma, Čech, Leibl - Kodeš, Smrž - Gabriel, Pudhorocký (90.+6 Harazim), Novotný - Ryneš, Matěj Koubek (90.+3 Kubala). Trenér: Miroslav Koubek.

V Olomouci mohl Spartě vystřelit výhru Panák, ale remízu nezměnil

Zaslouženou remízou skončil zápas v Olomouci. Po výsledku 1:1 pak předstihl čtvrtou Sigmu v tabulce Hradec Králové. Třetí Spartu poslal de vedení v desáté minutě Čvančara, který se trefil v desáté minutě po zemi přesně k tyči, ale v nastaveném čase první půle vyrovnal Navrátil. Další příležitosti už zůstaly bez využitíi. Mimo skončil v nastaveném čase akrobatický pokus Haraslína i ta poslední šance ve 101. minutě, kdy Panák z metru trefil po rohu hlavou jen tyč olomoucké branky.

Oba týmy podle očekávání nastoupily v rozestavení s třemi stopery. Do sparťanské základní sestavy se nedostala ani jedna ze zimních posil, poprvé od 8. října naskočil do soutěžního zápasu uzdravený letenský kapitán Ladislav Krejčí mladší.

Je nám líto, video expirovalo.
Chytil zatím zůstává hrát v Olomouci

Olomoucký kouč Václav Jílek bod za remízu bere. "Z mého pohledu byl zasloužený. Byť jsem si vědom toho, že Sparta mohla v závěru utkání rozhodnout, přesto ve mně převládá pocit, že jsme byli o kousek lepším týmem. Důvod, proč jsme nevyhráli, byla naše finální fáze a svým způsobem i efektivita."

Dánský kouč pražského týmu Brian Priske také viděl bod realisticky. "Bod je asi maximem. Olomouc měla dobrý herní plán. Po dobrém začátku jsme doufali ve víc než remízu. Ale pak jsme byli příliš pasivní a dostali gól těsně před přestávkou. V první půli jsme byli příliš hektičtí, ztráceli jsme balony. Druhá půle byla trochu lepší. Kdybychom měli trochu víc štěstí, mohli jsme na konci dát gól po Panákově šanci."

Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 45.+1 Navrátil - 10. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka - Kubr, Podaný - Petřík (video). ŽK: Trefil, Zifčák - Haraslín, Vydra, Friis (asistent trenéra). Diváci: 7126.

Olomouc: Trefil - Pokorný, Beneš, Vraštil - Zifčák, Breite, Ventúra (85. Vodháněl), Zmrzlý (90.+10 Zlatohlávek) - Navrátil (63. Zorvan) - Růsek (86. Spáčil), Chytil. Trenér: Jílek.

Sparta: Kovář - Vitík, Panák, Sörensen (13. Vydra, 75. Kamenovič) - Wiesner (75. Mejdr), Sadílek, Ladislav Krejčí II, Zelený - Čvančara (58. Mabil), Haraslín - Kuchta (75. Minčev). Trenér: Priske.

Puškáč vystřelil Bohemians první jarní výhru

Zaslouženou výhru pražskému celku zajistil ve druhém poločase dvěma trefami střídající Puskáč. Bohemians měli proti Teplicím hlavně ve druhém poločase navrch a svoji převahu dokázali vyjádřit i ve skóre. Teplice spoléhaly zejména na Senegalce Gninga, jenž v prvním poločase připravil dvě velké šance, ale žádná nebyla využitá.

V základní sestavě Bohemians se chystal takřka po 15 letech k ligovému comebacku záložník Morávek, jenž se vrátil před sezonou z německého Augsburgu. Trojnásobný reprezentant ale těsně před začátkem z nominace vypadl, místo něj nastoupil ke 150. startu v nejvyšší soutěži Hála. Soutěžní premiéru za "klokany" si odbyli hosté z Plzně Čermák s brankářem Jedličkou, na druhé straně se v lize poprvé od začátku představil záložník Čičovský.

"První poločas nebyl podle našich představ. Ve druhé půli už jsme to zase byli my, vytvořili jsme si tlak, který postupně nabíral na obrátkách. Po úvodní brance jsme se uklidnili a dovedli zápas zaslouženě do vítězného konce," konstatoval kouč vítězného celku Jaroslav Veselý. Ten se taky vyjádřil ke střelci zápasu. "Davidu Puškáčovi příprava nevyšla, nebyl nebezpečný a neměl čísla, proto začal na lavičce. Říkal jsem mu, že nejlepší bude, když ze mě udělá pitomce, abych pak musel odpovídat, proč jsem ho nenasadil od začátku. Dal dva góly, ale musí takové výkony opakovat, očekáváme to od něj."

Zklamaný byl kouč hostujícího celku Jiří Jarošík. "Hned v úvodu zápasu se nám bohužel zranil Vondrášek, což je pro naši obranu důležitý hráč. Ve druhé půli nám hodně chyběl ve středu hřiště Kučera, byl to třetí zraněný záložník, to se na naší hře projeví. Soupeř nás nepřehrál, ale na těžkém terénu a v prvním jarním zápase hrál jednoduchý fotbal, což se dalo čekat. Nám tohle nevyhovuje, protože jsme tým, který chce hrát fotbal. Z tohoto pohledu snesla nějaká měřítka jen první půle."

Bohemians 1905 - FK Teplice 2:0 (0:0)

Branky: 55. a 74. Puškáč. Rozhodčí: Hocek - Vodrážka, Váňa - Kocourek (video). ŽK: Gning, Jarošík (trenér, oba Teplice). Diváci: 3312.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Petrák, Křapka (36. Vondra) - Köstl, Jánoš (84. Jindřišek), Čermák, Kovařík (46. Puškáč) - Prekop (84. Matoušek), Hála (75. Dostál) - Drchal. Trenér: Veselý.

Teplice: Grigar - Vondrášek (4. Chaloupek), Knapík, Hybš - Hyčka (76. Radosta), Kučera (46. Dramé), Mareček, Urbanec - Čičovský (63. Sy) - Gning, Žák (63. Kodad). Trenér: Jarošík.

Favorita spasil Holzer, Dynamo se vrací domů s prázdnou

Hostům z jihu Čech nevyšla soutěžní premiéra pod novou trenérskou dvojicí Marek Nikl, Tomáš Zápotočný a v nejvyšší soutěži prohráli čtvrtý z posledních pěti duelů. Vyrovnaný zápas rozhodl v 70. minutě střídající Holzer. Ten si naběhl za obranu na měkký centr Havlíka a zblízka otevřel skóre. Hosté se nevzdali, v posledních minutách se snažili o tlak, jenže zkušený domácí tým výhru uhájil. V nastavení trefil ještě Kim Sung-pin tyč. Svěřenci trenéra Svědíka neprohráli s Jihočechy pátý z posledních šesti ligových duelů.

Kouč Martin Svědík byl po výhře spokojený. "Zatrnulo mi ve 13. minutě, kdy Ngyuen namazal Horovi, ale Kadlec za něj zaskočil. V poločase jsme si něco řekli, a to se projevilo od vystřídání po hodině hry. Trpělivě jsme pracovali dál, po gólu jsme měli ještě jednu šanci," řekl.

Jeho protějšek Marek Nikl přiznal, že ho čeká ještě hodně práce. "Chtěli jsme hrát aktivně, vysoko a presovat, některé věci tam byly od nás celkem zajímavé, na dalších musíme ještě zapracovat, protože neklapou podle našich představ. V příštích zápasech budeme určitě lepší. Dnes to bohužel nestačilo. Rozhodl jeden gól, před ním jsme měli zachytit zárodek akce a nenechat domácí odcentrovat."

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)

Branka: 70. Holzer. Rozhodčí: Všetečka - Hrabovský, Pečenka. ŽK: Vecheta, Kadlec - Hora, Králik, Broukal. Diváci: 2714.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela (76. Duskí), Kohút (62. Kim Sung-pin), Brandner (62. Holzer) - Vecheta (87. Šašinka). Trenér: Svědík.

Č. Budějovice: Janáček - Broukal, Havel, Králik, Skovajsa - Čolič, Čermák, Hellebrand (79. Matoušek), Hora - Potočný (87. Hais), Zajíc (62. Adediran). Trenér: Nikl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články