Hlavní obsah

Babiš není Zeman. O jeho porážce nebylo pochyb, a to od začátku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš právě přijel do štábu uznat porážku. Sakem se v té chvíli zachytil o jednu z kamer.

Reklama

aktualizováno •

Jak se rodila historická porážka ve volbách prezidenta. Už od výsledků malých obcí bylo zřejmé, že Andrej Babiš nedosáhne na minulá čísla Miloše Zemana.

Článek

Od začátku sčítání druhého kola přímé volby bylo zřejmé, kdo jde za vítězstvím. Že se časy mění, naznačily už ve čtvrt na tři výsledky z prvních sečtených obcí.

Ve Lhotce u Radnic na Rokycansku, kde získal Miloš Zeman před pěti lety 32 hlasů a vyhrál suverénně nad Jiřím Drahošem se šesti hlasy, měl letos Zemanův favorit Andrej Babiš daleko těsnější výsledek. Dostal 25 hlasů, ale bylo to jen o pět víc, než měl jeho konkurent Petr Pavel.

V Neuměři v okrese Plzeň-jih, kde vyhrál před pěti lety s 54 hlasy Zeman, dokonce Andrej Babiš prohrál. Padesát voličů získal Pavel, o osm víc než jeho konkurent.

Už po půl hodině sčítání, kdy byly známy výsledky patnácti procent okrsků, bylo zřejmé, že liberální kandidát Pavel nejen vyhraje, ale že to bude se suverénním náskokem.

I když byly do té doby sečteny především výsledky menších obcí, kde lidé obvykle dávají přednost levicovým kandidátům, jako je Babiš, měl generál Pavel téměř 54 procent hlasů. V minulých volbách prezidenta měl po sečtení stejného dílu okrsků liberální kandidát Jiří Drahoš 43 procent hlasů a do konce sčítání vylepšil zisk na 48,5 procenta - Petr Pavel nyní výsledek vytáhl na 58,3 procenta.

V té době už byly známy výsledky i z větších obcí v odlehlých sudetských regionech. Babiš mohl čerpat teoretickou naději v městečku Přimda na bavorské hranici, odkud hlásí 62,4 procenta hlasů pro Babiše. To je pouze o dvě procenta méně, než před pěti lety vybojoval Zeman.

Expremiér dostal dokonce 66 procent v bývalém okresním městě Horní Benešov na Bruntálsku. Miloš Zeman tu však minule získal o osm procent hlasů víc.

Ve tři hodiny byl konec i posledním nadějím na snesitelný výsledek.

Statistici ohlásili, že v Praskačce na Královéhradecku získal Petr Pavel 59,48 procenta. Jde o jednu ze tří obcí, kde se výsledek prvního kola nejvíc přiblížil výsledku pro celou republiku.

V Hořicích, které se celkovému výsledku prvního kola přiblížily stejně úspěšně, se tentokrát musel Pavel spokojit s 56,14 procenta, avšak i to by stačilo k suverénnímu vítězství. Slatiňany na Chrudimsku, které se vždy nejvíc přiblíží celkovému výsledku, ohlásily krátce po třetí hodině 58,38 procenta pro Pavla. S pohledem na kompletně sečtené výsledky je třeba konstatovat, že i tentokrát ve Slatiňanech svoji pověst potvrdili.

Obrázky, jak to Babiš prohrál:

+7

Ve čtvrt na čtyři se pak ukázalo, že obce okolo Prahy ještě nikdy nevolily jednoznačně jako nyní Petra Pavla. Hlasovalo pro něj přes 80 procent občanů Velké Chuchle, těsně pod touto hranicí jsou Roztoky a Jesenice. Voliči Pavla v Okoři se přiblížili 90 procentům.

Konečný obraz suverénního vítězství či drtivé porážky doplnila podle očekávání velká města.

V Praze nezbyla pro Babiše ani čtvrtina hlasů, v Brně ani třetina. V Plzni, Liberci a Olomouci to bylo jen o málo lepší. Útěchou Babišovi může být Ostrava, kde porazil Pavla o pět procent, na sídlišti Ostrava-jih dokonce o jedenáct procent. O dvě desetiny však podlehl bývalému generálovi ve druhé největší z levicových pevností, v Ústí nad Labem.

Volební odpoledne minutu po minutě:

Před čtvrtou hodinou pak ze sčítání vyplynuly pro Babiše i nepříjemné detaily.

Zemanův favorit neměl šanci ani v bývalém hornickém centru Kladně, kde jen těsně překročil hranici 40 procent hlasů. V bohatších okrajových čtvrtích typu Rozdělova ho nevolila ani třetina lidí, prohrál ovšem i u obyvatel paneláků v Kročehlavech.

Důvodem byl fakt, že k zisku z prvního kola nedokázal v největším sídlišti středních Čech přidat ve finále víc než pár stovek hlasů.

Reklama

Doporučované