P. Stanislav Přibyl: Pojďme táhnout za jeden provaz… Ať Bůh žehná naší zemi!

P. Stanislav Přibyl: Pojďme táhnout za jeden provaz… Ať Bůh žehná naší zemi!
28. ledna 2023 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Novým českým prezidentem se stal občanský kandidát, generál ve výslužbě Petr Pavel. V prvním proslovu po sečtení hlasů vyjádřil přesvědčení, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt, zároveň dal najevo, že bude usilovat o sjednocení společnosti. Poražený kandidát hnutí ANO, poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš, uznal prohru a Pavlovi blahopřál. Své podporovatele vybídl, aby výsledek akceptovali. Novému prezidentovi gratulují státníci a další představitelé společnosti i zástupci církve. 

Nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi blahopřál za sebe i jménem římskokatolické církve předseda České biskupské konference (ČBK), pražský arcibiskup Jan Graubner. Spoluobčanům poděkoval, že přišli k volbám, a tak projevili zájem o naši společnou budoucnost. "Modlím se za nového prezidenta i za celou naši zemi, abychom na přímluvu sv. Václava dokázali žít v pokoji, vzájemné úctě a společně usilovat o blaho našeho domova," napsal arcibiskup Graubner na portálu České biskupské konferenceBrněnský biskup Pavel Konzbul na volební výsledek reagoval na svém Facebooku: "Blahopřeji panu Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem naší vlasti slovy biblické knihy Přísloví: ´Otevři ústa svá, buď spravedliv, bědnému zjednej právo …´ Blahopřeji."

Generální sekretář ČBK, redemptorista P. Stanislav Přibyl, pro posluchače Proglasu stejně jako na sociálních sítích vyjádřil: “Gratuluji Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky. Slibuji si od toho zásadní změnu kultury mezilidských vztahů ve společnosti. Pojďme táhnout za jeden provaz… Ať Bůh žehná naší zemi!” 

Petr Pavel zvítězil ve 2. kole prezidentské volby s 58 procenty získaných hlasů. Celkem ho volily 3 miliony a 360 tisíc dospělých občanů, o 960 tisíc více než Andreje Babiše. Dosavadní prezident Miloš Zeman, který bude ve funkci do 8. března, dostal v roce 2018 ve 2. kole 51 procent hlasů a v roce 2013 necelých 55 procent. Pavlovi dalo ve finále hlas přibližně o 12 tisíc více voličů, než kolik jich celkem v prvním kole hlasovalo pro něj a jeho čtyři tehdejší protikandidáty a pozdější podporovatele - bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera a podnikatele Karla Diviše. 

Svému nově zvolenému českému protějšku přišla do jeho volebního štábu pogratulovat slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjádřila radost nad tím, že v Evropě přibude další hlava státu, která ctí demokratické hodnoty. Vítězství Petra Pavla označila za vítězství naděje, že slušnost a pravdomluvnost není slabostí, ale silou, která může vést k vítězství, a to dokonce i v politice. Generál Pavel drtivě vyhrál volby mezi Čechy hlasujícími v zahraničí. Získal od nich 95,2 procenta hlasů. Pro expremiéra Andreje Babiše hlasovalo v cizině 4,8 procenta voličů. Volební účast činila 80,3 procenta.

"Za sebe mohu říct, že jsem jako občan i jako křesťan vnímal tyto volby jako stojící určitým způsobem na jakémsi pomyslném rozhraní mezi tím, jestli se necháme svést populistickými sliby a vyhrocenou a někdy až poplašnou rétorikou, nebo jestli zvolíme to, co vlastně Petr Pavel říkal i v tom svém prvním projevu po oznámení výsledků, tedy navrácení k jakési vládě slušnosti v pořádku a k tomu, že dané slovo se drží a že hodnoty, které by měly být obecné, mají platit v mezilidských vztazích stejně jako v politice," řekl Proglasu v telefonickém rozhovoru z pražského Fora Karlín generální sekretář Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš.

O radosti po dlouhých letech píše dnes na své facebookové stránce provinční delegát Českomoravské provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří a převor brněnského konventu Martin Richard Macek: "Troufám si říci, že jsme se po 20 letech dočkali pokračování hodnot Václava Havla. Provázejme nového prezidenta svými modlitbami. Kéž, na přímluvu sv. Václava, je dobrý prezident nás všech."

Děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, politolog Stanislav Balík na dotaz Proglasu ocenil volební účast, která podle Českého statistického úřadu činila 70 procent a je nejvyšší v dosavadních přímých prezidentských volbách a třetí nejvyšší ve všech volbách včetně parlamentních, a zauvažoval nad nejbližším úkolem nového prezidenta: "Můžeme očekávat velmi zhrzenou reakci té poražené reprezentace Andreje Babiše a těch jeho voličů, kteří skutečně byli přesvědčeni, že jenom on je může zachránit, jenom on je může spasit. Ti se budou skutečně zřejmě cítit velmi odstrčeni, velmi zneuznaní, zapomenutí a bude velkým úkolem nového prezidenta, aby jim nedal pocítit, že není i jejich prezidentem, ale aby podnikl nějaké kroky. A především asi v jeho případě to budou symbolické kroky, které by vedly k nějakému usmiřování společnosti, protože nejde žít v tak dlouhodobě rozdělené a proti sobě stojící společnosti, jako jsme v těch posledních dvou týdnech žili."

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony