Volební štáb Andreje Babiše

Volební štáb Andreje Babiše Zdroj: Zbyněk Pecák

Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
21
Fotogalerie

Viliam Buchert: Ortel nad Babišem - 10 největších chyb, které vedly k jeho monumentální porážce

Andrej Babiš prohrál po volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2021 a do Senátu loni v září, již potřetí. Tentokráte porážka bolí ještě víc, protože se dotýká daleko více samotné osoby vůdce hnutí ANO. Zdrcující vítězství generála Petra Pavla má několik příčin. Jasné je zejména to, že Babišův tým udělal v kampani závažné chyby. Expremiér také není mentálně ustrojen pro funkci prezidenta. A neukojitelná touha Babiše do všeho mluvit a všechno i všechny pořád řídit, nebyla tou správnou cestou do komnat Pražského hradu. Podívejme se, co především se dá Babišovi a jeho týmu vytknout.

1. Jiný závěr kontaktní kampaně

Andrej Babiš se za celou dobu, co působí v politice, vyznačoval tím, že měl silnou kontaktní kampaň. Byl velmi agilní, pracovitý a dokázal objet celou republiku. Navíc měl na to vždy dostatek peněz. V posledních týdnech mu ale došel dech. Nakonec avizoval, že někdo vyhrožuje jemu i jeho rodině a kontaktní kampaň zastavil. Byla to chyba, i když si už možná tehdy uvědomoval, že je zbytečné dráždit lidi v ulicích. Když totiž Pavel zaplnil náměstí i v babišovských baštách, kterými byly třeba Ústí nad Labem či Ostrava, bylo jasné, že se společností se i v těchto regionech něco děje. To se potvrdilo. Babiš rezignoval předčasně. Navíc nevyšla ani Babišova sázka na agresivitu, protože narazila na Pavlovu naprostou strohost. Ta dlouho vypadala jako slabost, ale zafungovala.

2. Okamurovci se urazili

Už v prvním kole volby panoval mezi kandidáty, kteří jsou v parlamentní opozici vůči vládní koalici, tedy mezi Babišem a Jaroslavem Baštou z SPD, nesoulad. Po prvním kole pak SPD jen velmi opatrně naznačila, že by její voliči mohli volit i Babiše. Jenže v debatě na serveru Novinky.cz tento týden bývalý premiér nepochopitelně zaútočil na Okamuru a SPD, když řekl, že s nimi v budoucnu nikdy. A bylo i v tomto případě vymalováno. Výsledky ukazují, že voliči hnutí SPD nejspíše nepřišli vůbec.     

3. Válka nezafungovala

Babiš si špatně zvolil hlavní téma do finiše kampaně. Strašení válkou nezafungovalo. Má to své logické důvody. Česko sice je součástí konfliktu na Ukrajině, ale stále jen nepřímo – dodávkami zbraní a další pomoci pro Ukrajince, výcvikem vojáků této země a mohutnou podporou ukrajinských uprchlíků u nás. Je to téma vážné, citlivé a mohlo by být i výbušné, ale ve skutečnosti většinu našich občanů nijak přímo nezasahuje. A Pavel s tím nemá moc společného. Útok na generála tak nevyšel. Navíc Petr Pavel v tomto případě neudělal chybu a nenechal se vyprovokovat k nějakému silnému prohlášení, které by mu uškodilo. V rámci válečného řádění udělal Babiš i diplomatický přešlap, když se nepřihlásil hned k našim závazkům v NATO v rámci společné obrany.

4. Zatažení armády do voleb

S tématem války souvisí i nesmyslné Babišovy výroky, kterými zatáhl přímo do kampaně českou armádu. U vojáků samotných se to setkalo s odmítnutím a šéf hnutí ANO u toho nemyslel na to, že vojáci jsou také voliči a že mají rodiny i další příbuzné. Také slova Babiše o tom, že náčelník generálního štábu Karel Řehka je jakýsi „válečný štváč“ jsou naprostou nehorázností. Bylo by při použití podobných slov lepší, aby si jeho štáb podrobněji přečetl, v jakém kontextu a co Řehka o válce na Ukrajině a možných budoucích konfliktech říká. Tohle se Babišovi může vracet i v budoucnosti, protože armáda je podle všech průzkumů už léta jednou z nejdůvěryhodnějších institucí u nás. Vrtat do ní byla hloupost.            

5. Jezulátko nezafungovalo

Babiš by měl teď v pražském chrámu na Malé Straně také reklamovat Jezulátko. Jeho lidé se totiž rozhodli, že musí zaútočit na křesťanské voliče Pavla Fischera, který dostal v prvním kole necelých sedm procent hlasů. Ovšem způsob, jakým to bylo provedeno, byl naprosto tristní. Neznaboh Babiš začal přesvědčovat národ, že je člověk spojený s duchovnem a na potkání všem ukazoval Jezulátko. Jenže to mu mohl málokdo uvěřit. Navíc věřící i kněží ho za takové lhaní začali otevřeně kritizovat a ani z tohoto voličského mráčku nezapršelo.

6. Na Pavla se nic nenašlo

Nejrůznější lobbisté, lidé z agentur či politologové a novináři celé měsíce spekulovali, že Babiš přece na Pavla něco „musí mít“ a tím mohou být volby zvráceny ve prospěch šéfa hnutí ANO. Jenže to, co do úmoru Babiš opakoval, byly pouze už známé věci – Pavel jako rozvědčík za komunismu (nijak není nepotvrzeno), členství v komunistické straně (dávno známo), atd. I zde vše vyšumělo do prázdna.

7. A ještě další hra s minulostí

S předchozím bodem souvisí i Babišova častá kritika soupeře kvůli jeho nepříliš půvabné minulosti, zejména v době před listopadovou revolucí. Jistěže to byla dobrá munice, jenže když něco takového říká Babiš, který byl kdysi také člen komunistické strany, navíc agent StB (o to se pořád na Slovensku soudí), který zároveň patří k takzvanému polistopadovému kartelu, tak to zní absurdně a velmi nedůvěryhodně. Proto hrátkami s minulostí nedokázal odradit některé kritiky Pavla, kteří ho původně nechtěli volit. A že jich bylo.

8. Zaměření jen na starší voliče

Zatímco Petr Pavel se snažil oslovit voliče ze všech věkových a sociálních vrstev společnosti, Babiš se neustále podbízel lidem starším a méně vzdělaným. Ve volbách do Poslanecké sněmovny, které nejsou tolik o jedné osobě, to může fungovat, ale v prezidentském klání potřebuje vítěz daleko širší podporu. Tu Andrej Babiš nedostal v rozsahu, jak čekal. Pavel byl překvapivě „modernější“ i na sociálních sítích a v dalších výstupech.

9. Babiš na to nemá intelektuálně

Kampaň rovněž ukázala, že bývalý premiér má v některých směrech limity, které nemůže překročit. Neoplývá zejména sociální inteligencí. Také se snažil v kampani přesvědčit lidi, že čte nějaké knihy. Zjevně ale nečetl dlouho nic. Nemá moc velký rozhled v kultuře, v historii či dalších věcech (když vyrazil v Praze s manželkou na balet, jen se tím ztrapnil, byl u toho málo uvěřitelný). Sice se trošičku zlepšil v debatách, ale když je na něj zaútočeno, tak ztrácí hlavu, plete se mu čeština a slovenština, neumí odpovídat s nadhledem. Naprosto mu schází humor, dokáže se pouze křečovitě smát. Proto to nebyl dobrý typ na post prezidenta. Dlouholeté školení v holdingu Agrofert na tento post prostě nestačí.

10. Slabší štáb

Jedním z velkých překvapení je, že člověk, který patří mezi nejbohatší lidi v Česku a tvrdí, jak dokáže správně aplikovat na Česko projekty z dobrých volebních kampaní v cizině, měl kolem sebe zjevně slabší tým než Petr Pavel. Lidi kolem generála byli poměrně mladí, i když ve svých oborech už zkušení. Dokázali vytvořit moderní kampaň, i když jejich kandidát není žádný mladík. Navíc bylo v kampani vidět, že Pavel si nechal poradit. Možná mu to bylo někdy i proti srsti, ale udělal, co bylo potřeba. Babiš to udělal sice také, ale nápadů a kreativity bylo v jeho týmu zjevně méně.

Proto se novým prezidentem České republiky stal Petr Pavel.