Patrik Nacher

Patrik Nacher Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
23
Fotogalerie

Nacher: Babiš válkou nestrašil, byla proti nám přesilovka, nedalo se vyhrát

“Výsledek jsem očekával, proti té přesilovce se nedalo vyhrát,” říká v rozhovoru pro Reflex poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Po volbách doufá v uklidnění atmosféry. Kampaň Andreje Babiše ale podle něj nestrašila lidi válkou. “Rok tady posloucháme, že jsme ve válce,” dodává v narážce na Fialovu vládu

Výsledky nakonec vypadají na velký náskok pro pana Pavla. Co na to říkáte?

Já jsem to očekával. Vnitřně jsem tipoval 57 ku 43, protože za mě se ta přesilovka prostě vyhrát nedala.

Co teď čeká hnutí ANO? Myslíte, že třeba panu Babišovi pomůže, že zřejmě přitáhl nějaké voliče SPD?

Nevím. Tak získat 2 300 000 nebo kolik teď tady má před sebou voličů, to je velký závazek. A jak říkám, i přes tu masáž, i přesto, že se mnozí lidé dokonce báli říct, koho budou volit... Taková atmosféra tady je. Zatímco jsem nezaznamenal, že by se někdo bál říct, že by volil Petra Pavla... I tak je potřeba poděkovat těm voličům, těm 41 procentům. A jak se Andrej Babiš rozhodne, myslím, že je to teď čerstvé, že vůbec teď nejsem schopen odhadnout, jak se to bude vyvíjet.

A jak zpětně vnímáte kampaň Andreje Babiše? Co říkáte třeba na ty výhrady, co zaznívaly? Že kampaň byla moc agresivní, moc negativní, že strašila lidi válkou?

S tím strašením válkou já nesouhlasím, protože to je potřeba dát do nějakého kontextu. Kdyby tady byly ty billboardy a předtím jsme tady rok nezažívali to, co jsme zažívali, tak bych s vámi souhlasil. V momentě, kdy tady rok posloucháme, že jsme ve válce, rok posloucháme, že musíme přijmout válečnou daň - ten windfalltax, nebo válečný rozpočet, rok tady vidíme záběry z Ukrajiny, máme tady největší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Začít lidem namlouvat, že se ti lidé a děti  začali bát války až teprve po billboardech Andreje Babiše, to mi přijde fakt úplně mimo. Ta představa, že děti přijdou ze školy a prohlíží si billboard Andreje Babiše, je opravdu infantilní.

Na druhou stranu asi ten billboard skutečně naznačoval, že by generál Pavel zavlekl Česko do války. Nevzbuzovalo to obavy z něčeho, co ani není v pravomoci prezidenta?

Ale tak pan Babiš tam neříká, co by udělal Petr Pavel, To je jen promítání něčeho, co v tom billboardu nebylo.

Země byla volbami dost silně rozdělená. Co by se dle vás mělo stát teď?

Já bych si přál, aby se atmosféra ve společnosti a v politice uklidnila a je na zodpovědnosti každého z nás, aby tím svým dílem k tomu přispěl. Takže to já si třeba beru jako hlavní úkol a vzhledem k tomu, že mám téma ochrany spotřebitele, tak to je věc, která zajímá jak voliče Andreje Babiše, tak voliče Petra Pavla. Tomu se budu dál věnovat.

A co pro to může udělat Petr Pavel a Andrej Babiš?  

Je na místě velkorysost vítěze a velkorysost i od poraženého. Asi by bylo dobré, aby se potkali, podali si ruce, tak jak to v každém takovém zápase je. Kdo dělá nějaký sport, tak ví, že po tom sportovním utkání si podá s tím soupeřem ruce i přesto, že ten zápas třeba byl vypjatý.