Svaz průmyslu si přeje, aby Pavel podporoval sociální smír a export

foto Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák a premiér Petr Fiala vystoupili 4. října 2022 na svazovém sněmu v Brně.

Praha - Pro podnikatele je důležité, aby zvolený prezident Petr Pavel podporoval sociální smír, rovné podnikatelské prostředí a export. V reakci na výsledek prezidentských voleb to uvedl předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Věří, že Pavel bude podporovat ekonomickou diplomacii a bude brát podnikatele na zahraniční cesty. Pavlovi ke zvolení gratuloval i guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl.

"Věříme, že prezident Petr Pavel bude ctít demokratické hodnoty a Ústavu a svým vystupováním podporovat image ČR jako moderní, otevřené a spolehlivé země nejen na poli byznysu. Pro podnikatele je důležité, aby prezident podporoval sociální smír v zemi, rovné a předvídatelné podnikatelské prostředí, podnikatele a export," uvedl Hanák v prohlášení zaslaném ČTK.

Svaz podle Hanáka očekává, že bude nový prezident svými oficiálními zahraničními návštěvami pomáhat v otevírání nových trhů pro české firmy. "Ekonomickou diplomacii si pan prezident vytyčil jako jednu ze svých priorit již před volbami, a proto věříme, že bude podnikatele na své zahraniční cesty brát a za Svaz jsme připraveni na jejich organizaci spolupracovat," uvedl Hanák.

Svaz také věří, že bude prezident zodpovědně přistupovat ke klíčovým ekonomickým pravomocem, jako je jmenování nových členů bankovní rady ČNB. Za Pavlova funkčního období nicméně končí mandát pouze jednomu ze sedmi členů bankovní rady. Pokud by byl zvolen podruhé, mohl by naopak jmenovat radu celou.

Guvernér ČNB Michl dnes Pavlovi ke zvolení blahopřál. "Gratuluji za celou ČNB Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky. Přeji mu hodně úspěchů v práci ve prospěch občanů," napsal na twitteru.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď