28. 1. 2023 17:54 − 2674× − 0

Koncernový souboj v Norsku pokračuje

Boj o norský titul si vloni pro sebe rezervovaly posádky se speciály z koncernu VAG a nakonec se radoval Frank Tore Larsen.

Bitva o národní titul to ale byla hodně pěkná. V lednu všechno začalo dramatickou Sigdalsrally, kterou nakonec o dvě desetiny vteřiny vyhrál Eyvind Brynildsen se Škodou Fabia R5. Ani o měsíc později na Rally Hadeland to nebylo o nic méně dramatické. Tehdy o sobě dal poprvé vědět budoucí šampión Larsen se svým Volkswagenem Polo GTI R5. Poslední zimní a první šotolinovou soutěž ovládnul Ole Christian Veiby s dalším Polem a přidal se do skupinky bojující o titul. Poslední dvě soutěže sezóny se však staly kořistí Larsena, který tím potvrdil zisk titulu. U nejlepší trojice loňské sezóny se přes zimu nic nezměnilo a do té letošní naskočili se stejnou technikou. O titul ale budou chtít zabojovat ještě minimálně další dva piloti. Anders Grondal během minulého ročníku přesedlal z Fordu Fiesta Rally2 na Škodu Fabia Rally2 evo, se kterou bude mít letos větší šanci rychlostně stíhat soupeřům. Škodovku naopak během zimní přestávky opustil Marius Aasen a po vzoru rychlejších soupeřů si pořídil Volkswagen Polo GTI R5. O předehru před opravdovým startem mistrovství se postarala Sigdalsrally, která se do letošního kalendáře nevešla. Týden před první mistrovskou soutěží ale posloužila jako ideální test. Brynildsen ze čtyř zkoušek absolvoval jen tři, když musel předčasně vzdát s technickou poruchou své Fabie. Vítězství v RZ 2 jej ale jistě potěšilo. Komu naopak rychlost chyběla, byl Aasen. A to byl narozdíl od svých soupeřů lépe rozjetý, když si týden před Sigdalsrally střihnul ještě kratičký Smadolsprinten. V prvním střetnutí se svými čtyřmi soupeři ale hrál druhé housle a na čtvrté místo jej vyslalo až Brynildsenovo odstoupení. Moc se tam nedařilo ani Larsenovi, který se po druhém čase v prvním testu propadnul mimo pódium a vrátil se na něj ze stejných důvodů, které pomohly jeho značkovému kolegovi ke čtvrté příčce. Většinu rychlostních zkoušek vyhrál Veiby a do cíle si přivezl čtvrtminutový náskok na Grondala.

Rally Elverum se stala se svými 160 ostrými kilometry nejdelší soutěží norského mistrovství od KNA Rally Finnskog 2014, která tehdy posádkám nabídnula 192 soutěžních kilometrů. Na norské poměry nezvykle dlouhá soutěž nebyla pro posádky ničím jednoduchým a ještě ke všemu ji odstartovala v pátek večer dvojice nočních zkoušek. Ač tvořily kilometrově minoritu celého harmonogramu, do průběhu soutěže výrazně promluvily. Tma v kombinaci se zvířeným sněhem není nic příjemného. Ostatně z obdobných důvodů se snaží vyvarovat nočním zkouškám pořadatelé šotolinových podniků. Larsen jako úřadující mistr mohl startovat první a špatná viditelnost jej netrápila. Druhému Veibymu dokázal nadělit 17,7 sekundy. Pro dlouhou sobotní etapu však potřeboval co největší náskok, protože jej naopak mělo brzdit čištění stopy. Veiby umazal část své ztráty hned na prvním testu. Larsen však dokázal vyhrát následující tři rychlostní zkoušky a svůj náskok zvýšil na ještě větší hodnotu, než činil po pátku. Aasen sice v pátek hodně ztratil i vinou špatné viditelnosti, ale v sobotu se ukázalo, že mu na souboj se špičkou šampionátu stejně jako v Sigdalsrally stále chybí rychlost. Do cíle dojel s tříminutovým odstupem jako šestý, v sevření zahraničních hostů. Trojice pilotů ze zahraničí přijela do Norska s cílem otestovat si své speciály před startem hlavní části svého programu. Tím má být v případě Pontuse Tidemanda domácí švédské mistrovství. Se starou verzí Fordu Fiesta R5 si ale oproti konkurenci s modernější technikou nemohl moc vyskakovat.

Nejbližším soupeřem Švéda se stal Robert Virves. Juniorský mistr světa bude letos absolvovat seriál WRC2 s Fordem Fiesta Rally2, který získal jako odměnu za loňský mistrovský úspěch. S vozy této kategorie už má z minulosti zkušenosti a kromě Fiesty už jezdil i s Fabií, Polem a i20. S Tidemandem si Estonec několikrát vyměnil pozice, ale nakonec převahu modernější techniky přebyly zkušenosti. Zatímco se Švéd vměstnal do nejlepší pětice, Virves skončil sedmý. Do WRC2 se letos vrací další Estonec Georg Linnamäe. Už ale nebude jezdit s Volskwagenem jako vloni, nově přesedlal na Hyundai i20 N Rally2 ze stáje RedGrey, která připravuje rovněž Virvesův speciál. Hyundai si Linnamäe poprvé vyzkoušel vloni na domácí Saaremaa Rally, ale nedokázal jej udržet na trati. Do Norska přijel s cílem otestovat techniku před svým prvním podnikem WRC2 ve Švédsku. Ze zahraničních hostů se mu dařilo nejlépe a už první den zakončil na čtvrtém místě. A čtvrtý byl i v sobotu, kdy už si několikrát vyšlápnul i na nejlepší domácí piloty. V předposlední zkoušce navíc zajel úplně nejrychlejší čas. Na začátku závěrečné sekce zatroubil k poslednímu útoku Veiby a na dvacetikilometrovém testu snížil své manko na polovinu. Bohužel hned v tom následujícím ztratil půl minuty kvůli problému s motorem. Z boje o vítězství definitivně vypadnul a naopak si teď musel hlídat záda. Čtvrt minuty za ním se teď objevil Brynildsen. Veiby se ale v závěru ukázal rychlejší a druhé místo si uhlídal. Vítězně pak do nové sezóny vstoupil úřadující šampión Larsen, když vyhrál stylem start – cíl. Mistrovské posádky teď čeká dlouhá pauza až do začátku března. Mohou ji ale vyplnit starty na menších soutěžích jako to udělaly před startem šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!