Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zeman takový náskok nečekal. S Pavlem se rád setká, Babiš podle něj není odepsaný

Prezident Miloš Zeman odvolil ve 2. kole prezidentské volby v Lánech. (27. ledna 2023) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Pokud Petr Pavel o schůzku bude mít zájem, velice rád se s ním setkám, uvedl dosluhující prezident Miloš Zeman. S Pavlem bude chtít mluvit o prezidentském údělu. V rozhovoru na Frekvenci 1 dodal, že odchází v klidu, míru a šťastně. Pavlovi pogratuloval, ač se už dříve nechal slyšet, že podporuje bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.
  18:13aktualizováno  18:26

Jediné rozlišení voličů, které Zeman uznává, je na ty, kteří jdou k volbám a na ty, kteří nejdou.

„Poctivě přiznávám, že mě výsledky překvapily. Netvářím se, že všechno znám dopředu. Čekal jsem, že Pavel možná vyhraje, ale ne že vyhraje s náskokem 16 procent,“ uvedl Zeman.

Prezident komentoval také výrok premiéra Petra Fialy, že jsme svědky konce Andreje Babiše. Zeman připomněl, že také on neuspěl ve volbě v roce 2003. „Pak jsem se vrátil a dvakrát vyhrál prezidentské volby. Neodepisujme nikoho předčasně,“ upozornil.

„Kdyby Babiš vyhrál volby, pronesl bych projev na téma chyb v jeho kampani. Ale protože prohrál, nebudu dávat sůl do jeho ran. A řeknu, co udělal špatně vítěz Petr Pavel. Omezím se na jednu jedinou věc – není dobré říkat, že ČR je rozdělena do dvou táborů. Tím méně je nazývat tábory dobra a zla. Ve skutečnosti je ČR rozdělena nejméně do deseti táborů, integrovaných sociálními, ekonomickými a dalšími zájmy. A to je v demokracii normální. Pouze v totalitě máte jediný tábor,“ upozornil.

Pokud se s Petrem Pavlem setká, tak mu svůj názor řekne z očí do očí, místo aby psal dopisy, doplnil k americké tradici. „Pavlovi jsem gratuloval, je to běžná slušnost. Bylo by nehezké, kdybych to neudělal,“ řekl.

Zemana čeká cesta do Srbska a na Slovensko

Zeman připomněl, že otevíral Český dům v Jeruzalémě, Bratislavě a nyní bude v Bělehradě.

„Vždycky je radost, když uděláte něco, co třeba vypadá jako maličkost, ale je to něco konkrétního. Ne fráze a věty o vzájemném porozumění, ale konkrétní dílo, které zůstane. Zdůraznil také spolupráci se Srbskem a prezidentem Aleksandarem Vučićem. „Budeme mluvit také o ruské agresi na Ukrajině a roli neutrálního státu v tomto konfliktu,“ doplnil.

Prezident zároveň odsoudil včerejší útok v Jeruzalémě a sobotní střelbu. „Pořád se stavíme k Palestincům jako k téměř mírotvůrcům. Podle mého názoru, který zastávám desítky let, jsou Palestinci víceméně islámští teroristé. Tímto incidentem to je znovu dokázali,“ konstatoval.

Zeman chystá také cestu na Slovensko. Měl by se setkat s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, předsedou vlády či bývalými prezidenty Rudolfem Schusterem nebo Andrejem Kiskou.

Výstava klenotů má být svátek

Ohledně vystavování korunovačních klenotů by volil zlatou střední cestu. Připomněl, že sám je vystavil čtyřikrát.

„Nebyl bych proti tomu, aby se tato frekvence zvýšila. Ale když budou vystaveny trvale, lidem to zevšední,“ míní. „Z tohoto hlediska je dobré chápat to vystavení, v tomto případě k příležitosti třiceti let ČR, jako slavnosti, nikoli jako všední záležitost,“ zdůraznil.

O setkání s BIS jsem požádal sám

Zeman se také vyjádřil o výslechu BIS, o kterém informoval server Deník N.

„O toto setkání jsem požádal sám. Nešlo o výslech. Na jedné straně jsem upozornil příslušníky, že došlo k nelegálnímu odposlechu jak mě, tak mých spolupracovníků. Na druhé straně, abych byl objektivní, tyto příslušníky zajímalo, kdo tyto nelegální odposlechy vyzradil,“ nastínil.

Zemana teď čeká četba knih a stěhování

Miloš Zeman také nastínil, na co se chystá v nejbližší budoucnosti. „Budu si jako vždy číst monitory, zajímavé knihy a budu přemýšlet o tom, že mě čeká stěhování. Víte velmi dobře, že stěhování je náročná operace. Těch věcí, které jak z Pražského hradu tak Lánského zámku musím převézt, je poměrně hodně. Ale snad to zvládneme,“ uvedl.

Dodal, že má obrovskou záplavu knih, které dostal mimo jiné k Vánocům či k svátku. „Řeknu vám, kterou knihu dočtu: po šedesáti letech jsem podruhé začal číst Mňačkovu knihu Jak chutná moc. A uvědomuji si, bez jakýchkoli dalších konotací, že je to kniha velice aktuální i dnes. A to i v souvislosti s prezidentskou volbou.“

Na otázku, zda cítí úlevu, uvedl, že politika je džungle, nikoli park. „Když máme v čele státu vojáka, dá se říci, že politika je minové pole. Jsem ten, kdo po dobu třiceti dvou let prošel – nezraněn – minovým polem. Takže pocit úlevy, že mi ta mina neutrhla nohu nebo něco horšího, je tak silný, že odcházím v klidu, míru a šťastně,“ uzavřel.

Překvapil vás výsledek 2. kola prezidentské volby?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00sobota 4. února 2023. Anketa je uzavřena.

Ne9566
Ano796

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...