Hlavní obsah

Duda si volal s Pavlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Andrzej Duda poblahopřál nově zvolenému prezidentovi České republiky Petru Pavlovi. Osobně si zatelefonovali a ujistili se o tom, že chtějí udržovat dobré česko-polské vztahy. Pavel také dostal pozvání do Varšavy.

Foto: David Taneček, ČTK

Polský prezident Andrzej Duda při návštěvě Náchoda

Reklama

Článek

„Vážený pane prezidente, srdečné blahopřání a pozdravy z Polska! Srdečně vás zveme na návštěvu Varšavy!“ napsal na Twitteru Duda.

Marcin Przydacz z kanceláře polského prezidenta k tomu dodal, že Duda měl s Pavlem telefonický rozhovor. „Byl to krátký, stručný a velmi dobrý rozhovor v dobré atmosféře. Prezidenti se vzájemně ujistili o svém odhodlání udržovat dobré polsko-české sousedské vztahy,“ řekl Przydacz. Připomněl, že Pavel během kampaně deklaroval, že Polsko bude druhou zemí, kterou by rád jako hlava státu navštívil hned po Slovensku. „Polská i česká strana dělají vše pro to, aby posílily pocit bezpečí svých občanů. Polsko-česká spolupráce, jakožto zemí na východním křídle NATO, je zde velmi důležitá,“ poznamenal Przydacz.

Zeman Babišovi moc nepomohl: Ruský útok už není hypotetická otázka 

Domácí

Pavel slíbil Polsko navštívit brzy po své inauguraci poté, co jeho protikandidát Andrej Babiš v jedné z předvolebních debat znejistil spojence výrokem, že by jako prezident v případě vojenského napadení Polska nechtěl vyslat české vojáky pomoci. Následně svůj výrok korigoval s tím, že by závazek článku 5 Severoatlantické aliance dodržel.

Pavlovi poblahopřál i polský premiér Mateusz Morawiecki, který zároveň vyzdvihl význam polsko-českého partnerství pro regionální bezpečnost.

V Paříži jste vítán, vzkázal Pavlovi Macron

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám