Ve druhém kole v cizině volilo o sedm tisíc lidí více než v prvním. Pavel vyhrál všude

Druhého kola prezidentských voleb se v zahraničí zúčastnilo o více než sedm tisíc lidí více než toho prvního. Svými hlasy jasně podpořili celkového vítěze Petra Pavla. V cizině získal přes 95 procent hlasů. Ve druhém kole v zahraničí odevzdalo svůj hlas téměř třiadvacet tisíc voličů.

Češi v zahraničí mohli volit na 110 místech v 92 státech na pěti světadílech. Zájem byl ve druhém kole ještě vyšší než v prvním. Volební účast přesáhla osmdesát procent. Z 28 657 oprávněných voličů platný hlas odevzdalo 22 996 z nich.

O více než tisícovku voličů narostl oproti prvnímu kolu počet odevzdaných obálek v Německu, o více než osm set ve Spojeném království. Petr Pavel zvítězil ve většině států už v prvním kole, kde získal 55,94 procenta hlasů. K zemím, kde v prvním kole nezvítězil, patřil Uzbekistán, Kuvajt nebo Vatikán. Ve druhém kole zvítězil ve všech 92 zemích.

Nejhorší výsledek měl Pavel v Kuvajtu

V evropských zemích získal 95,63 procenta hlasů. Nejnižší podporu měl na Slovensku, kde jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) získal 12,65 procenta hlasů. Podobně na tom byl Pavlův protikandidát v Chorvatsku (12,16 procenta). V prvním kole přitom Pavel získal právě v Chorvatsku nejvyšší podíl hlasů v rámci Evropy (69,44 procenta). Nadprůměrnou podporu měl Babiš také v Maďarsku (11,47 procenta) nebo Číně (10,44 procenta). Vůbec nejhorší výsledek měl vítěz voleb v Kuvajtu, kde získal 53,57 procenta hlasů.

V asijských zemích voliči podpořili Pavla 93,4 procenta hlasů. Volební účast v Asii dosáhla 85,24 procenta. K urnám tam dorazilo o téměř osm set voličů více než v prvním kole. Svůj hlas tam odevzdalo 2119 lidí. V Africe byl volební výsledek Petra Pavla podobný – získal tam přízeň 94,25 procenta voličů (z 296 platných hlasů získal 279).