Hlavní obsah

Reakce na útok v Jeruzalémě bude silná, rychlá a přesná, řekl Netanjahu

Reakce Izraele na páteční útok palestinského střelce v Jeruzalémě bude „silná, rychlá a přesná“. Prohlásil to v sobotu podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu. Při útoku přišlo o život sedm lidí a byl nejsmrtelnějším v oblasti Jeruzaléma od roku 2008.

Foto: Sputnik, Reuters

Izraelský premiér Bejnamin Netanjahu

Článek

Palestinský ozbrojenec v pátek přijel autem k budově ve východním Jeruzalémě, která se využívá jako synagoga, a zahájil palbu. Střelba začala v době, kdy lidé vycházeli ven po večerních modlitbách. Policie uvedla, že útočníka, který byl obyvatelem východního Jeruzaléma, zastřelila.

Podle izraelských médií byl terorista údajně členem Hamásu, což je islamistické hnutí, které vládne v Pásmu Gazy. Otec jednadvacetiletého střelce agentuře Reuters řekl, že jeho syn nemá žádné vazby na militanty. Žádná skupina se zatím ke střelbě nepřihlásila.

V sobotu se ale v Jeruzalémě znovu střílelo. Podle policie třináctiletý Palestinec poranil dva muže.

Střelba v Jeruzalémě si vyžádala sedm mrtvých, útočník byl zastřelen

Svět

Útok v pátek večer odsoudilo mnoho mezinárodních politiků, a to včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy. Některé palestinské organizace naopak útok schvalují a vnímají ho jako reakci na zásah izraelské armády na Západním břehu Jordánu, při kterém tento týden zemřelo devět Palestinců.

Otázka Jeruzaléma je v mnoha směrech jádrem palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.

V Jeruzalémě útočil teprve 13letý Palestinec, postřelil dva muže

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám