Hlavní obsah

Místo klidného důchodu ženou prezidenta? Manželku to nepotěšilo, řekl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželku budoucího prezidenta Petra Pavla zaskočilo, když jí Pavel oznámil, že bude kandidovat na Hrad. V rozhovoru pro Českou televizi řekl, že ji to nepotěšilo, že místo klidného důchodu, kdy se mohla starat o zahrádku a vnoučata, bude možná dělat první dámu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Nový český prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva Pavlová na pódiu po vyhlášení výsledků prezidentských voleb

Článek

„Slýchala to nejprve ze všech stran, brala to ale jako hec. Když to slyšela od lidí, kterých si vážila, tak jí začalo docházet, že by to mohlo mít úspěch, a začala se s tím smiřovat,“ řekl.

Doplnil, že ji to nejprve zaskočilo. „Kterou normální manželku by potěšilo, kdybyste jí na prahu možného klidného života, kdy se může starat o zahrádku a cestování, řekli, že z ní budete chtít udělat první dámu. Tak to jsem ji určitě nepotěšil,“ uvedl s tím, že to jeho žena bere jako službu. „Je připravená to se mnou zvládnout,“ míní.

A po jeho zvolení mu prý jako první řekla: „Co s tím budeme dělat?“ Odpověděl jí, že si to budou muset postupně odpracovat.

Eva Pavlová zažila i roli samoživitelky

Prezidentské volby

Žena ho dotlačí

A zmínil také, že kdyby se mu náhodou v prezidentské funkci do něčeho nechtělo, jeho žena ho dotlačí. „Myslím, že nebude mít problém s tím, co se očekává od naší první dámy. Byla zvyklá mě doprovázet i v minulosti,“ řekl.

„Pokud se do něčeho pustí, tak umí být důsledná. Kdybych náhodou někdy polevoval, tak mě do toho dotlačí,“ dodal.

Řekl, také, že ho ke kandidatuře nakonec motivovaly debaty o tom, že by se prezidentem mohl stát Babiš. To by prý Česku nepřál.

„Nebýt toho, že by byl Andrej Babiš takovým favoritem, tak bych neměl motivaci kandidovat,“ uvedl.

Současně také poznamenal, že si nemyslel, že bude lepší než jakýkoli kandidát. „Myslel jsem si ale, že bych mohl být lepší kandidát než Andrej Babiš,“ prohlásil.

Nečekal, že soupeř zneužije téma války

Zmínil se i o kampani, kterou Babiš v posledních dnech opřel o válku na Ukrajině. „Kampaň ve druhém kole byla vedena stylem, který mi není vlastní. Nečekali jsme, že by téma války mohlo být zneužito,“ tvrdí.

Na nově zvoleného prezidenta před Národním muzeem, odkud s ním ČT přenášela rozhovor, čekal dav jeho příznivců. Zaplnili prostor se schodištěm před muzeem. Skandovali hesla jako „Pavel na Hrad“ či „Pravda a láska“. Někteří lidé měli české vlajky či čepice s nápisem „generál“, další si přinesli transparent s nápisem „Děkujeme“.

Petr Pavel v pátečních a sobotních volbách porazil právě Andreje Babiše. Získal 58,32 procenta hlasů.

Zeman: Nebudu sypat sůl do Babišových ran

Prezidentské volby

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám