Vlivná byznysová jména slaví výhru Petra Pavla v prezidentské volbě. Řada z nich dala najevo své preference již v průběhu kampaně, kdy bývalého náčelníka generálního štábu podpořila milionovými částkami.

Na kampaň Petra Pavla, který v druhém kole prezidentské volby porazil se ziskem 58,32 procenta někdejšího premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, přispěl například miliardář Dalibor Dědek, podle magazínu Forbes 56. až 57. nejbohatší Čech.

„Jsem z výhry Petra Pavla ohromně šťastný. Po mnoha letech, kdy to vypadalo beznadějně a za prezidenta této republiky jsem se styděl, vidím velkou naději. Jsem rád, že Pavel je, jaký je, že mu to myslí, umí se vyjadřovat, má trpělivost,“ říká pro Forbes spolumajitel firmy Jablotron.

Dědek se zařadil mezi největší donátory v prezidentské kampani. Již před prvním kolem voleb poslal dva miliony korun na transparentní účet bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové a Pavlovi milion. Před druhým kolem ho znovu podpořil stejnou částkou.

Podle Dědka českému byznysu pomůže, že na Hradě usedne prozápadně orientovaný člověk. Pravomoci prezidenta jsou sice omezené a byznys příliš neovlivní, pohled na Česko to přesto podle tuzemských podnikatelů změní.

„Mohu to posoudit i z pohledu investora, který se dívá do jiných zemí. Investoři si utvářejí komplexní dojem o zemi, o níž zvažují, že by tam šli podnikat. Když bude Pavel dělat svoji práci dobře, Česko v tomto směru získá lesk. Investor z Německa, Rakouska nebo třeba Nizozemska si řekne, že to v tom Česku není špatné,“ domnívá se podnikatel Jiří Hlavenka.

Pro Hlavenku byla favoritkou prezidentských voleb neúspěšná kandidátka Nerudová, kterou finančně podpořil. Vítězství Petra Pavla ale vítá. „Je tady obří skupina voličů, která na Hradě už opravdu chce vidět slušnou osobu a které možná bylo jedno, jestli se jí stane Pavel nebo Nerudová. Skvělé je, že Pavel vyhrál skoro o milion hlasů. To považuji za jedno z nejsilnějších sdělení voleb,“ uvádí Hlavenka.

Současně ale označil za varovný signál, že i přes jasnou Pavlovu výhru dalo 2,4 milionu obyvatel hlas Babišovi.

„Babiš je člověk, který ztělesňuje snad všechny špatné lidské vlastnosti. Je tu velká část společnosti –⁠ i s nevoliči může jít třeba i o tři miliony lidí –⁠, která je extrémně negativně vymezená, hodnoty pro ni nic neznamenají a pravděpodobně se cítí naštvaně a nešťastně jako ti, kteří prohráli soutěž o moderní Česko a zůstali na chvostě,“ upozorňuje Hlavenka, který v minulosti úspěšně investoval například do společnosti Kiwi.com, současně působí jako pirátský zastupitel.

Na totéž upozorňuje i Kvido Štěpánek, majitel firmy Isolit-Bravo. „Je tady dvaačtyřicet procent lidí, kteří populistovi nejhrubšího zrna sedli na lep a volili ho,“ říká podnikatel, který se finanční podpory v prezidentské kampani zdržel. V prvním kole volil senátora Marka Hilšera.

Kritickými výrazy na adresu Babiše nešetří ani Hlavenka. Označuje ho za člověka bez hodnot, kterému jde jen o vlastní byznys. Pavla naopak označuje za lidského. „Až tolik ho neznám, ale z některých osobních setkání mě příjemně překvapilo, že je to vlastně slušný, až bych řekl hodný člověk. Má v sobě lidskost a integritu,“ komentuje to.

Pavlovi, který bude čtvrtým prezidentem v historii Česka, přispěli na kampaň například také Martin Vohánka ze společnosti Eurowag, zakladatel Livesportu Martin Hájek nebo podnikatel Libor Winkler.

Řada významných podnikatelů se postavila i za Nerudovou. Když v prvním kole voleb vypadla, přesunuli někteří miliardáři podporu k Pavlovi, mezi nimi třeba majitel sítě drogerií Teta Martin Moravec. Penzionovanému generálovi poslal milion korun. 

Pavlův tým mu však peníze vrátil, protože na účtě byla již výrazně vyšší částka než zákonem povolených deset milionů na kampaň mezi prvním a druhým kolem. Ze stejného důvodu Pavel poslal zpět také půl milionu korun od spoluzakladatele poradenské sítě Partners Petra Borkovce.

Na účet Andreje Babiše, který mimochodem taktéž figuruje v žebříčku nejbohatších Čechů, nejčastěji chodily haléřové částky s kritickými vzkazy. Našli se ale i příznivci. Babišův tým nicméně všechny dary vrátil a kampaň mu financovalo hnutí ANO.

Mezi jeho podporovatele –⁠ byť ne finanční –⁠ patří například majitel společnosti Brano a bývalý poslanec hnutí ANO Pavel Juříček. Výsledek voleb ale respektuje, Babiš podle něj mohl v době, kdy byl u moci, udělat více pro ekonomickou diplomacii. „Česko to po třech letech koronaviru a energetické krize velmi potřebuje. Nemluvím jen za sebe, ale za spoustu podnikatelů, kteří neměli odvahu říct to nahlas,“ říká Juříček na adresu Babiše.

K výsledkům prezidentských voleb se řada podnikatelů vyjádřila také na sociálních sítích, mezi nimi spoluzakladatel Fortuny a neúspěšný kandidát z prezidentských voleb v roce 2018 Michal Horáček nebo majitel softwarové společnosti Y Soft Václav Muchna.

Horáček vyzval nově zvolenou hlavu státu, aby s mimořádně silným mandátem dobře naložila. Podle Muchny dalo Česko výsledkem voleb najevo, že stále patří na Západ – do NATO i Evropské unie.

Bez emocí na rozdíl od svých byznysových kolegů hodnotí volby ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Podle něj až čas ukáže, jaký bude Pavel prezident, stejně tak by tomu bylo i u Babiše, kterého taktéž považoval za přijatelného kandidáta.

„Ode mě nebude žádné emoční vyjádření. Oba kandidáti pro mě byli přijatelní. Kompetence politiků se vždycky hodnotí až po období, kdy byli u moci,“ říká. Upozorňuje také, že pravomoce prezidenta v Česku jsou omezené a z velké části jde hlavně o reprezentativní funkci.

Ekospol na kampaň žádného z prezidentských kandidátů peníze nevěnoval, byť firmu někteří uchazeči o prezidentský post s touto prosbou sami oslovili.