Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Taschlerovi: V tancích se stojí fronta na banány. Chybějí nám zkušenosti

Taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi zatím neukončili čekání českého krasobruslení na medaili, které trvá od bronzu Michala Březiny v roce 2013. Šesté místo na mistrovství Evropy jim ale ukázalo, že jejich dlouhodobý medailový cíl je reálný. V první šestici byli v jednadvaceti a třiadvaceti letech nejmladším párem, a tak jim zatím chybí hlavně zkušenosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Volný tanec sourozenců Taschlerových na ME v Espoo

Taschlerovi si pátým místem v rytmickém tanci vybojovali právo startovat v nejlepší rozjížďce. Před volným tancem byli 65 setin bodu od medaile. "Myslím, že jsme se od toho dokázali oprostit," poznamenal partner. I když ve volném tanci atakovali osobní rekord, od medaile je dělilo zhruba deset bodů, a naopak si o jednu příčku pohoršili.

Čeští sourozenci se na vrcholné seniorské akci objevili poprvé v roce 2020, tehdy z toho bylo na ME devatenácté místo. Neustále stoupají vzhůru, ale jejich soupeři z evropské špičky jsou výrazně zkušenější. To hraje roli i v hodnocení rozhodčích. "V tancích se takzvaně stojí fronta na banány. Chybějí nám zkušenosti. Třeba Italové spolu jezdí dlouho. Myslím, že je to o tom čase," řekl Taschler.

Svěřenci italského trenéra Mattea Zanniho vědí, na čem mají pracovat. Dostávají i zpětnou vazbu od rozhodčích. "Chceme na led přinést nové zvedačky, které budeme rozpracovávat. Něco, co nikdo nikdy neviděl, aby ty plusové body šly nahoru. Všichni říkají, že ten balíček máme skoro kompletní, tak ho budeme posilovat. Komponenty, tedy ta druhá sada známek, dost záleží na tom, v jaké rozjížďce se nacházíte," přiblížil Taschler.

Svými výkony na evropském šampionátu zaujali. "Chodí za námi lidi a říkají, že se jim to líbilo," ocenil Taschler. I společnost nejlepších evropských tanečníků na ledě se jim zamlouvala. "Nálada na tréninku byla skvělá, všichni jsme se podporovali, smáli. Respektujeme se. Myslím, že to je nejdůležitější a nejzajímavější. Jsme vděční, že jsme mohli být v téhle rozjížďce, a užili jsme si to," doplnila jeho sestra.

Šampionát v Espoo jim ukázal, že medailový sen je blízko. Dosáhli životního výsledku, i když Taschler teprve v neděli dobral antibiotika. "Ukázalo nám to, že na náš věk jsme tam vlítli rychle, což nás těší. Je to na dosah a budeme se snažit příští rok, aby to cinklo. A budeme chtít, aby na světě cinkla ta desítka," uvedla Taschlerová. Loni s bratrem obsadili na MS třinácté místo. Světový šampionát se uskuteční od 22. března v japonské Saitamě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články