Hlavní obsah

Desetitisíce portugalských učitelů demonstrovaly za lepší platy

Desetitisíce učitelů a dalších zaměstnanců státních škol v Portugalsku se v sobotu zúčastnily demonstrace v hlavním městě, na které požadovaly vyšší platy a lepší pracovní podmínky. Protesty učitelů zvyšují tlak na vládu, která se potýká s krizí životních nákladů, upozornila agentura Reuters.

Foto: Rodrigo Antunes, Reuters

Portugalští učitelé vyšli do ulic.

Článek

Podle odhadů policie na protest do Lisabonu dorazilo asi 80 tisíc lidí. Demonstrující křičeli hesla jako: „Pro banky jsou miliony, pro nás jsou jen haléře.“

Rok poté, co socialistický premiér Antonio Costa získal většinu v parlamentu, čelí poklesu popularity a pouličním protestům. Ty neorganizují jen učitelé, ale i další profese, jako lékaři.

Odborový svaz všech pracovníků ve školství STOP požaduje, aby vláda zvýšila platy učitelů a pracovníků ve školství o nejméně 120 eur (2900 Kč) měsíčně a urychlila kariérní postup. Vláda zatím nepředložila protinávrh konkrétně pro učitele, ale řekla, že zvýší měsíční platy všech státních zaměstnanců, kteří vydělávají do 2600 eur měsíčně, o 52 eur.

Učitelé si stěžují, že kvůli zmrazení kariérního postupu v minulosti jsou nyní nejhůře placenými vyššími státními zaměstnanci. To znamená, že jejich finanční situace se po nedávném zrychlení inflace na nejvyšší úroveň za 30 let ještě zhoršila.

Učitelé v nejnižší platové třídě dostávají měsíčně asi 1100 eur. Ti v nejvyšší platové třídě obvykle vydělávají méně než 2000 eur měsíčně.

Učitelé a další pracovníci ve školství po celé zemi stávkují od počátku prosince. To způsobilo uzavření mnoha škol a znemožnilo studentům navštěvovat vyučování. Stávky byly organizovány v jednotlivých oblastech postupně několik dní.

Nový vzdělávací program pro ZŠ by měl být stručný a jasný, nabádá školní inspekce

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám