Policie v Memphisu rozpustila jednotku, jejíž členové čelí obvinění z vraždy

Policie v americkém Memphisu v sobotu rozpustila speciální jednotku, k níž patřili policisté obvinění z vraždy v případu černošského řidiče Tyrea Nicholse, který zemřel začátkem ledna po hádce během silniční kontroly. Informovala o tom agentura Reuters, podle které byl krok oznámen v souvislosti s plánovanými protesty proti policejní brutalitě.

Úřady v Memphisu v pátek zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel Nichols. V reakci se v několika amerických městech demonstrovalo. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, kteří jsou všichni černé pleti.

Policejní oddělení v prohlášení uvedlo, že jednotku trvale zruší poté, co policejní šéfka hovořila se členy Nicholsovy rodiny, představiteli komunity a dalšími policisty.

Videozáznamy z policejních kamer na těle a z kamery umístěné na sloupu veřejného osvětlení ukázaly, jak devětadvacetiletý Nichols opakovaně volá „Mami!“, zatímco ho policisté po silniční kontrole kopou, mlátí a bijí obuškem. Byl hospitalizován a o tři dny později na následky zranění zemřel. Podle policejní šéfky se zatím nepodařilo prokázat, zda byl muž oprávněně zastaven kvůli bezohledné jízdě.

Výzvy k pokojným protestům

Zveřejnění záběrů v pátek vyvolalo protesty v Memphisu i jinde a přimělo řadu měst, aby se připravila na další demonstrace. Nicholsova rodina i americký prezident Joe Biden nad činem vyjádřili rozhořčení a zármutek, ale vyzvali protestující, aby zůstali pokojní.

V Memphisu v sobotu protestující skandovali: „Čí jsou ulice? Naše ulice!“. Také rozzlobeně nadávali na policejní auto, které pochod monitorovalo, a několik z nich udělalo obscénní gesta. Někteří hlasitě jásali, když se dozvěděli o rozpuštění speciální jednotky, která vznikla v říjnu 2021 a zaměřovala se na potírání zločinu v místech s vysokou kriminalitou.

Podle přátel a rodiny byl Nichols sympatický a talentovaný skateboardista, který vyrůstal v kalifornském Sacramentu a do Memphisu se přestěhoval ještě před pandemií covidu-19. Nichols, otec čtyřletého dítěte, pracoval u společnosti FedEx a nedávno se zapsal do kurzu fotografování.

Nicholsova smrt je nejnovějším známým příkladem nepřiměřeného použití síly ze strany policie vůči černochům a dalším menšinám, poznamenává Reuters. Vražda George Floyda, který zemřel poté, co mu policista z Minneapolisu klečel více než devět minut na krku, vyvolala v roce 2020 celosvětové protesty proti rasovým nerovnostem.