Hlavní obsah

Průměrná penze ženám vzrostla dvakrát více než mužům

Výchovné za odchované děti výrazně zamíchalo se starobními penzemi žen. Jejich průměrný důchod v lednu dosáhl 18 255 korun měsíčně, v porovnání s prosincem vzrostl o 1771 korun. Stále sice zaostává za průměrnou penzí mužů, která činí 20 710 Kč, avšak v porovnání s důchody mužů jde o více než dvojnásobný nárůst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mužům penze oproti konci loňského roku vzrostly v průměru „jen“ o 955 Kč. Běžně se přitom ženám penze zvyšují pomaleji než jejich mužským protějškům.

Za nárůstem u žen stojí vedle pravidelné valorizace především takzvané výchovné

Vyplývá to z vypočteného odhadu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). „Průměrná výše celkového starobního důchodu (při započtení mužů a žen) podle tohoto vypočteného odhadu v lednu dosáhne 19 438 Kč,“ řekla mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová. Oproti prosinci se jedná o zvýšení o 1377 korun.

Za nárůstem u žen stojí – vedle pravidelné valorizace – především takzvané výchovné. Tedy 500 korun měsíčně, které dostávají k důchodu za každého vychovaného potomka. Výchovné je náhrada za to, že mají kvůli rodičovské a péči o děti nižší penze.

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní dávky na děti, bydlení či životní minimum

Finance

Své zkušenosti s tím má i Marcela z Chomutova. „Odchovala jsem dvě děti, takže mi v lednu dorazilo o tisícovku víc. Někomu se to může zdát málo, ale při 14 000 měsíčně je to výrazné přilepšení, kdy si mohu dovolit třeba lepší jídlo,“ řekla Právu.

„Výchovné pobírá 1,4 milionu žen na více než tři miliony dětí,“ shrnul ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výchovné ovšem nemusejí dostávat pouze matky dětí, ale i jejich otcové, pokud o potomka pečovali převážně oni. Nebo pěstouni či adoptivní rodiče, pokud se o něj starali více než deset let. Pokud ale lidé část života pracovali v zahraničí a pobírají odtamtud část důchodu, výchovné se v daném poměru k českým penzím procentuálně krátí.

Více předčasných důchodů

ČSSZ ve středu zveřejnila i data o předčasných důchodech. Loni o ně zažádalo 120 000 lidí. Žádostí bylo čtyřikrát víc než v jiných letech, jelikož předčasná penze přiznaná loni byla kvůli mimořádným valorizacím z důvodu vysoké inflace výhodnější než řádná přiznaná letos.

„Zhruba čtyřicet tisíc předčasných důchodů jsme sepsali a ty osoby už do důchodu odešly. Chtěly předčasný důchod s výplatou,“ řekl ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Vláda v létě zvýší důchody víc, než se čekalo

Ekonomika

Na možnost výhodnějšího odchodu do mimořádné penze loni upozornilo samo ministerstvo práce a sociálních věcí. Doporučovalo ale, aby si lidé nechali přiznat předčasnou penzi a požádali o její pozastavení. Když pak odejdou do důchodu v řádném termínu, nebude jim krácena. Bude ale vycházet z výhodnějšího loňského výpočtu.

Odborníci přitom trvale poukazují na to, že odchody do předčasných důchodů nejsou pro stát ani společnost výhodné. Jednak to zatěžuje sociální systém, do kterého mohli déle odvádět svůj příspěvek, a potíže to působí i trhu práce.

Není vyloučené, že letos se může situace opakovat vzhledem ke stále vysoké inflaci a pravděpodobné mimořádné valorizaci v létě. Jurečka chce proto u předčasných penzí i výpočtu valorizace změnu. Platit by ale začala až příští rok.

Chybějící výchovné na přelomu týdne

Zhruba čtyřiceti tisícům žen, které přecházely do starobního důchodu z invalidního, nebylo v lednu výchovné vyplaceno. Podle ČSSZ to bylo změnami zákona těsně před koncem roku. O své peníze ale nepřijdou. Správa peníze posílala ve středu, na účtech by je ženy měly mít v pátek. Pokud pobírají důchody složenkou, měly by jim přijít počátkem příštího týdne.
Pokud se ani tak nestane, je potřeba písemně kontaktovat místní pobočku ČSSZ. Je možné, že pak bude potřeba doložit nárok třeba rodnými listy dětí.
Správa nyní eviduje asi 1800 případů nesrovnalostí kolem vyplácení výchovného.

Zmatky s výchovným, tisíce žen zatím čekají

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám