Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Zachráněný archiv. Unikátní kniha ukazuje, jak se pracovalo v brněnské Zbrojovce

Fotografická publikace prezentuje oficiální i necenzurovaný život v brněnské továrně od konce 50. let do 70. let minulého století. | foto: Fotoarchiv Zbrojovky Brno

Premium Obrazem
Fotograf Roman Franc shodou náhod zachránil tisíce negativů z archivu brněnské Zbrojovky: zahraniční delegace, schůze, reklamní prospekty, ale také bujaré oslavy. Z materiálu, který měl k dispozici, vznikla unikátní kniha.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Z bývalé továrny dnes už mnoho nezbylo, ale nyní máme díky objevu brněnského fotografa Romana France možnost prozkoumat oficiální i necenzurovaný život v ní.

„Před patnácti lety byl areál částečně zdemolovaný, některé haly zpustlé, jinde měli řemeslníci všemožné dílny nebo tam byly umělecké ateliéry. Občas jsem tam chodil fotit. Jednou jsme se s kamarádem procházeli poblíž továrny a všimli si řemeslníka, který chtěl do kontejneru vyhodit krabici plnou skleněných fotografických desek a negativů.

Podle kurátorky Lucie L. Fišerové měli fotografové, kteří pracovali ve Zbrojovce, velkou tvůrčí svobodu. Fotografovali nejen oficiální akce, ale i každodenní život v továrně.

Tehdy jsem netušil, že je to ze Zbrojovky, ale přišlo mi, že by byla hrozná škoda něco takového vyhodit,“ vzpomíná fotograf, který krabice s vizuálním „pokladem“ odvezl domů. Dlouho neměl konkrétní plán, co s nimi podnikne. V roce 2021 zjistil, že brněnské infocentrum organizuje tematické procházky po městě, kde průvodci vyprávějí o jeho industriální historii.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...