Študenti už štipendiá z Fondu na podporu umenia nedostanú

Redakcia mesačníka Kapitál nedávno upozornila na fakt, že Fond na podporu umenia (FPU) vylúčil študentov z možnosti uchádzať sa o štipendium. Aký to bude mať vplyv na študentov venujúcich sa umeleckej činnosti a čo je za týmto rozhodnutím?

29.01.2023 06:00
Fond na podporu umenia Foto:
Logo Fondu na podporu umenia.
debata

Rozhodnutie poškodí mladých literátov

Ako sa uvádza v otvorenom liste FPU o vylúčení študentstva z možnosti uchádzať sa o štipendium, zmeny boli publikované v dokumente Štruktúra podpornej činnosti Fondu na podporu umenia na rok 2023. Študenti stredných a vysokých škôl vrátane doktorandov sú vo všetkých štipendijných podprogramoch označení ako neoprávnení žiadatelia.

„Tomuto kroku úprimne nerozumieme a zdá sa nám v priamom protiklade s doterajšou politikou FPU, ktorú vnímame ako veľmi progresívnu a nastavenú tak, aby poskytovala podporu nezávislým autorom a autorkám, ktorí a ktoré sa bez inštitucionálneho zázemia ocitajú v neistých, prekarizovaných podmienkach,“ píšu autori petície, ktorá má už vyše 900 podpisov.

MK SR, ministerstvo kultury Čítajte viac V legislatívnom pláne 2023 je i zákon o Fonde na podporu kultúrneho dedičstva

Štipendiá dávali študentom možnosť venovať sa svojej umeleckej tvorbe popri štúdiu. Bez nich prichádzajú nielen o finančné prostriedky, ale aj o čas, ktorý mohli venovať svojej umeleckej či výskumnej činnosti. Ako sa totiž uvádza v petícii, „väčšina študujúcich (je) nútená zarábať si na živobytie prostredníctvom rôznych brigád a krátkodobých zamestnaní, ktoré s umením nemajú nič spoločné“.

"Ako doktorandka hudobnej vedy nemám šancu ,využiť’ literárne dielo, ktoré vznikne zo štipendia, ako súčasť svojej dizertácie. Napriek tomu, že som publikujúca autorka v už nie úplne študentskom veku, sa ale kvôli statusu doktorandky o štipendium nemôžem uchádzať. Podobne sú na tom pravdepodobne úplne všetci študujúci literáti a literátky, pretože na Slovensku sa kreatívne písanie neštuduje ako vysokoškolský od­bor.

Virtuálne tak všetci študujúci spisovatelia a spisovateľky študujú buď literárnu vedu, scenáristiku či rôzne iné odbory, kde by dielo vznikajúce v rámci štipendia na tvorbu pôvodnej slovenskej literatúry aj tak nevedeli uplatniť.

Trúfam si tak tvrdiť, že vyradenie študentstva so zvýšenou intenzitou poškodí mladšiu generáciu tvorcov a tvorkýň literatúry, kde, mimochodom, práve teraz ide o veľmi vitálnu vekovú skupinu súčasnej literatúry, ako môžeme vidieť na talentoch ako napríklad Kristián Lazarčík či Nicol Hochholzerová. Vznikne nám teda disonancia v tom, že práve tí najviac perspektívni a už v mladom veku zrelí autori a autorky štipendium nedostanú," hovorí publicistka, spisovateľka a doktorandka Dominika Moravčíková.

Poetka Dominika Moravčíková, víťazka ankety... Foto: Samuel Velebný
dominika moravcikova Poetka Dominika Moravčíková, víťazka ankety Kniha roka 2020 v kategórii pôvodná tvorba.

Autori petície zdôrazňujú aj fakt, že podporu zo súkromných nadácií považuje viacero mladých umelcov za eticky problematickú, preto je dôležité, aby pre nich bola dostupná podpora z verejných zdrojov.

Uchádzačov o štipendium je málo

Fond na podporu umenia o niekoľko dní zverejnil reakciu na otvorený list. V nej uvádza, že k žiadnej dramatickej zmene nedošlo. „Dokonca v rámci podpornej činnosti na rok 2023 bol vytvorený nový program určený pre verejné vysoké školy primárne zameraný na prezentácie študentských prác na Slovensku a v zahraničí.“

Svoje rozhodnutie vylúčiť študentov z možnosti získať štipendium odôvodňujú tým, že im zákon neurčuje podporu tvorby školských diel. Ich štipendiá sú určené predovšetkým umelcom, ktorí začínajú svoju kariéru alebo sa chcú vrátiť na scénu.

„Absolventi/ab­solventky umeleckých škôl sú totiž zvyčajne v oveľa ťažšej situácii než študenti/študentky, ktorým zázemie na tvorbu poskytuje škola. Sme presvedčení, že prežitie tejto cieľovej skupiny je zásadné pre existenciu jednotlivých umeleckých oblastí, pričom FPU by mal podporovať najmä tých/tie, ktorí/ktoré to najviac potrebujú.“

Vica Kerekes na zábere z filmu Slúžka Čítajte viac Kultúra je jediná nádej, aby sme pochopili, že sme farební, hovorí Vica Kerekes

Ďalším argumentom je, že FPU nevedel preveriť, či sú jednotlivé projekty školskou prácou, alebo dielom vytvoreným mimo takejto inštitúcie, čo spôsobovalo komplikácie pri ich administrovaní a posudzovaní.

„Rozhodnutie Fondu o vyradení študentstva z možnosti uchádzať sa o štipendium na akýkoľvek výskum a tvorbu vytvára mnoho prekážok a má dosah na mnoho situácií, ktoré nemajú nič spoločné s odôvodnením rozhodnutia zo strany Fondu o tom, že pracovníčky a pracovníci Fondu nemajú možnosť overiť, či žiadajúci nevyužíva štipendijné prostriedky na tvorbu študentskej práce. Konkrétne napríklad kategória tvorby pôvodnej slovenskej literatúry, v ktorej som sa chcela o štipendium uchádzať aj ja,“ hovorí Moravčíková.

FPU tiež uvádza, že študenti tvoria len veľmi malý počet uchádzačov o štipendium. V roku 2022 bolo podporených 23 študentských projektov. „Keďže ide o relatívne malý počet, ktorý je však paradoxne veľmi ťažko administrovateľný, FPU rozhodol, že financovanie nadpriemerných študentských výkonov prenechá na inštitúcie na to zriadené, teda na školy, ktoré ich vedia najlepšie posúdiť a odmeniť. Uvedomujeme si, že tie nemusia mať na takúto finančnú podporu prostriedky, no úplne rovnako je na tom v súčasnosti aj FPU.“

Fond na podporu umenia bol vo svojej reakcii miestami defenzívny a autorov petície vyzval, aby sa obrátili aj na iné organizácie poskytujúce študentom finančnú podporu. „Zvlášť dávame do pozornosti rezort školstva, ktorý za predmetnú agendu zodpovedá.“ Na záver ich vyhlásenia dokonca presúvajú zodpovednosť na samotný mesačník. „Mimochodom, aj Kapitál ako najvyššie dotovaný časopis z FPU môže ísť angažovane príkladom a vytvoriť priestor pre dôstojne honorovanú prácu študentov/štu­dentiek.“

Napriek tejto reakcii FPU paradoxne uzatvára svoje vyjadrenie tvrdením, že sa nebráni konštruktívnej diskusii o nastaveniach systému podpornej činnosti a je otvorený neustálemu zlepšovaniu jeho fungovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #štipendium #Fond na podporu umenia #FPU