Pavlova mluvčí: Kritizují mě lidé, kteří nikdy nevyhráli volby. Ukážu i vážnou tvář

Budoucí hradní mluvčí Markéta Řeháková se brání kritice, podle které bylo její vystupování ve volebním štábu Petra Pavla nedůstojné. Velkou roli v jejím výkonu měla hrát davová euforie z vítězství. Zároveň je dosud „pouze“ ředitelkou komunikace kampaně, jako mluvčí prezidenta republiky prý ukáže i vážnější tvář. Sám zvolený prezident ji pochválil.

„Kritizují mě lidé, kteří nikdy nevyhráli prezidentské volby,“ zavtipkovala Řeháková. Na její veselé moderování Pavlovy tiskové konference měla mít vliv celková atmosféra štábu. „Euforie byla opravdu neuvěřitelná. Měli jsme ve Foru Karlín přes tisíc skandujících podporovatelů. Myslím, že to bylo adekvátní situaci,“ vysvětlila. Doplnila ještě, že z celého týmu opadlo po tvrdé kampani napětí.

K TÉMATU: Balšínek: Pavlova mluvčí to nezvládla, vznikla infantilní atmosféra. Nebylo to ale fatální

Za pravdu jí prý dávají i všichni účastníci oslav, tým, rodina i známí. „Asi se nepodařilo přenést emoce ven. Lidé, kteří stáli v kotli tisícovky podporovatelů, to prožívali s námi. Je pochopitelné, jestli to nebylo cítit z televizních obrazovek. Na kritiku mě upozornila až média na místě,“ posteskla si ředitelka komunikace kampaně. Její práci prý ocenil i sám Petr Pavel: „Byl nadšený. Říkal, že má rád, když se usmívám.“

Až nastoupí do funkce mluvčí prezidenta, chystá se vystupovat seriózněji. „Nejednalo se o oficiální projev mluvčí Hradu ani inauguraci. V nové funkci budu muset ukázat, že mám i vážnou tvář a pořád se jenom neusmívám,“ ujistila veřejnost. Na druhou stranu by však chtěla změnit dosavadní způsob komunikace Pražského hradu. „Častou reakcí na ni je, že není lidská. Neukazuje žádné emoce ani úsměv. Toto byl snad výkop k tomu, ukázat, že teď to bude jinak,“ uzavřela.

Ta paní je opilá?

Slova a výkon Řehákové vyvolaly na sociálních sítích rozruch. „První úkol pro Pavla: vyměnit Řehákovou. Vážně. Užila si kampaň, ale nechápe svoji roli,“ napsal na Twitteru politolog Miloš Gregor. Kritikou nešetřil například ani bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Ta paní v modrém, asi tisková (mluvčí) prezidenta Pavla, je opilá, ne? Dost tu radost ztrapňuje,“ rozhořčil se na sociální síti.

U dalších však našla i zastání. „Má za sebou asi nejnáročnější období své kariéry a právě teď se jí vyplavují endorfiny. Věřím, že svoji novou roli zvládne. Během kampaně jsem žádné významné stížnosti novinářů nezaznamenal,“ uvedl na její adresu mluvčí BIS Ladislav Šticha. Podle šéfredaktora týdeníku Echo Dalibora Balšínka sice sitauci nezvládla, ale „nešlo o nic fatálního“. Její výkon je podle něj s přihlédnutím k emocím a atmosféře pochopitelný.

Tagy:
prezidentské volby kritika Petr Pavel Pražský hrad mluvčí prezidentské volby v ČR 2023 Markéta Řeháková