Ukrajina vyhlásila sankce proti 182 ruským a běloruským firmám

foto Prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě 30. září 2022.

Kyjev - Ukrajina uvalila sankce na 182 ruských a běloruských společností a tři osoby, informovala agentura Reuters. Jedná se o poslední z řady kroků prezidenta Volodymyra Zelenského, jimiž chce zablokovat spojení Moskvy a Minsku se svou zemí.

Podle seznamu, který zveřejnila ukrajinská rada národní bezpečnosti a obrany, se společnosti přidané na sankční listinu zabývají především přepravou zboží, leasingem vozidel a chemickou výrobou.

"Jejich aktiva na Ukrajině jsou zablokována, jejich majetek bude použit na naši obranu," řekl Zelenskyj. Dodal, že Ukrajina pracuje na tom, aby i ostatní státy zmrazily aktiva těchto společností. Zelenskyj zároveň poděkoval "všem, kteří pomáhají posilovat sankce proti Rusku", a vyšetřovatelům, kteří odhalili a stíhají obcházení těchto odvetných opatření.

Seznam zahrnuje ruského výrobce a vývozce potašových hnojiv Uralkali, běloruského státního výrobce potaše Belaruskali, běloruské železnice a také ruské společnosti VTB-Leasing a Gazprombank Leasing, které se zabývají leasingem dopravních prostředků.

Ukrajina od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru uvalila sankce na stovky ruských a běloruských osob a firem.

Zelenskyj také ve svém pravidelném večerním videoprojevu odsoudil myšlenku neutrality ve sportu v době, kdy sportovci jeho země bojují a umírají ve válce, zatímco jejich ruští kolegové mohou soutěžit. Ve videu se vyjádřil proti účasti ruských sportovců na olympijských hrách v roce 2024, a uvedl, že jejich přítomnost by normalizovala ruskou invazi do jeho země.

"Když probíhá taková válka, nic takového jako neutralita neexistuje. A víme, jak často se tyranie snaží využívat sport pro své ideologické zájmy," řekl Zelenskyj. "Olympijské principy a válka jsou v zásadním rozporu. Rusko musí zastavit agresi a teror, a teprve poté bude možné hovořit o ruské účasti v olympijském hnutí," uvedl Zelenskyj na twitteru.

Zelenskyj již v pátek prohlásil, že Ukrajina zahájí mezinárodní kampaň za to, aby se Rusko nezúčastnilo letních her v roce 2024, které se budou konat v Paříži. Rusko uvedlo, že jakýkoli pokus vytlačit ho z mezinárodního sportu je "odsouzen k nezdaru".

Válka na Ukrajině, která začala před více než 11 měsíci, nemá konce a Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo útoky na svého souseda. Při invazi zahynuly tisíce lidí, miliony dalších musely prchnout ze svých domovů a města se proměnila v trosky, poznamenal Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď