Hlavní obsah

První kroky nového prezidenta. Kdo bude v týmu Petra Pavla?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nový český prezident Petr Pavel.

Reklama

Vítěz prezidentských voleb Petr Pavel bude v příštích týdnech připravovat inauguraci a první zahraniční cesty. Seznam Zprávy zjišťovaly, koho si přivede na Hrad.

Článek

Nový prezident Petr Pavel se úřadu oficiálně ujme až v březnu. Už teď se ale se svým týmem po výhře ve volbách pustí do příprav svého nástupu na Pražský hrad.

Stávající hlava státu Miloš Zeman se výkonu úřadu chopil 8. března 2018, tudíž mandát by mu měl skončit 8. března o půlnoci. Hned následující den by se měli sejít poslanci a senátoři na společné schůzi ve Vladislavském sále, kde Pavel před zástupci dolní a horní komory Parlamentu složí prezidentský slib.

„Prezident složí slib s rukou položenou na Ústavě do rukou předsedy Senátu. Do toho zazní hymna, 21 dělových salv a nový prezident pronese proslov,“ popsal pro Seznam Zprávy někdejší dlouholetý protokolář českých prezidentů Miroslav Sklenář.

+7

Vedle toho si Pavlův tým musí připravit koncepci na řízení nejen prezidentské kanceláře, ale i Lesní správy Lány, vojenské kanceláře a hradní stráže a Správy Pražského hradu. Bezpečí prezidenta již hlídá Útvar pro ochranu prezidenta.

„Klíčové však bude převzetí prezidentské kanceláře. Ta není pod zákonem o státní službě, takže se řídíte jen zákoníkem práce. Změny se dějí na úrovni ředitelů odborů, jde tedy jen o jmenování či odvolání pracovníků. Základem nyní je stanovit si, jak velké změny ve vedení kanceláře a její struktury nastanou,“ popisuje Sklenář, který pracoval pro Václava Havla, Václava Klause i Miloše Zemana.

Slovensko, Polsko, Ukrajina

Období mezi zvolením a inaugurací je podle Sklenáře vhodným časem na přípravu zahraničních cest nového prezidenta. „Je třeba připravit dopředu první cestu za hranice a rozmyslet se, kam vyrazit. Petr Pavel hovořil o cestě na Slovensko, do Polska a na Ukrajinu,“ míní Sklenář.

Pavlovu týmu by v přípravě agendy nového prezidenta měla pomáhat kancelář dosluhující hlavy státu. „Nový prezidentský tým by se měl spojit se stávající prezidentskou kanceláří a učinit inventuru pozvánek na mezinárodní akce. Ať už jde o zasedání orgánů OSN, NATO, OBSE či Radu Evropy. Na začátku května se koná korunovace nového anglického krále, kam český prezident bude bezpochyby pozvaný,“ dodal Sklenář.

Do inaugurace nebude mít Pavel prezidentské pravomoce. Pokud by Zeman chtěl uskutečnit před odchodem kroky, se kterými by Pavel nesouhlasil (třeba udělení kontroverzních milostí), nový prezident může Zemana požádat, aby od svých záměrů upustil.

„Zvolený prezident nemá žádné pravomoci, ty nese stávající prezident až do inaugurace nové hlavy státu. Je třeba ale respektovat vůli nově zvoleného prezidenta, je to o vzájemné dohodě,“ dodal Sklenář.

Noví lidé na Hrad

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Jana Vohralíková

V základní sestavě týmu nového prezidenta zatím figurují tři jména. Kancléřkou prezidenta se má stát Jana Vohralíková, která ve funkci vystřídá vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Vohralíková přichází z pozice vedoucí kanceláře Senátu. V minulosti působila jako náměstkyně ministrů informatiky Vladimíra Mlynáře a Dany Bérové, byla ředitelkou odborných útvarů úřednického premiéra Jana Fischera.

Foto: Seznam Zprávy

Tomáš Richter

Důležitou postavou prezidentova týmu před volbami i nyní na Hradě má být Tomáš Richter. V prezidentské kanceláři by měl mít na starost HR, sestavení a řízení týmu prezidentských poradců. Před volbami se někdejší pracovník kanceláře Václava Havla a podnikatel v hotelnictví staral Pavlovi o financování kampaně. Je členem kolegia Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Markéta Řeháková

Na Hradě skončí mluvčí Jiří Ovčáček, místo něhož si Pavel přivádí svou dosavadní šéfku komunikace Markétu Řehákovou. Bývalá novinářka Hospodářských novin k prezidentskému týmu přišla z analytické společnosti Semantic Visions, kterou spoluvlastní jeden ze zakladatelů spolku Pro bezpečnou budoucnost a bojovník proti dezinformacím František Vrabel.

Právě tento spolek (vzniklý v roce 2019) se stal základnou, z níž v dalších letech vzešly projekty (například iniciativa Spolu silnější), v jejichž rámci se Pavel začal vyjadřovat k veřejnému dění, objíždět republiku a kde se sešel s lidmi, kteří by ho měli doprovázet i nyní na Pražském hradě.

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Radko Hokovský

Důležitým Pavlovým spolupracovníkem, který se u nového prezidenta těší velké důvěře, by měl být analytik Radko Hokovský. U nové hlavy státu by mohl zastávat roli tajemníka a důvěrníka. Hokovský je odborníkem na vnitřní bezpečnost a v minulosti řídil think tank a bezpečnostní centrum Evropské hodnoty.

Ta v minulosti spolupracovala s Iniciativou pro evropské hodnoty, v níž působil bývalý velvyslanec v USA a Rusku a jeden z důležitých spojenců nového prezidenta Petr Kolář. Diplomat byl rovněž jedním ze zakládajících členů výše zmiňovaného Pavlova spolku Pro bezpečnou budoucnost a s novým prezidentem by měl spolupracovat jako poradce a konzultant.

Klíčoví lidé s otazníkem

Jednou z nejdéle působících spolupracovnic po boku Petra Pavla je Linda Jozwiak Kopecká, která v kampani fungovala jako koordinátorka podporovatelů a výjezdů. Zatím není jasné, zda Jozwiak Kopecká na Hrad Pavla doprovodí, a případně jaké pozice by se v kanceláři prezidenta ujala.

U dalších klíčových lidí Pavlovy kampaně je pak spíše pravděpodobné, že do prezidentské kanceláře nezamíří. Volební manažerka Pavla Nýdrle a její manžel podnikatel Michal Nýdrle, který byl důležitým sponzorem kampaně, se vrátí spíše do soukromé sféry a budou se věnovat rodině.

Stratég Michal Repa má mít po Pavlově výhře nabídky ze zahraničí. V minulosti se slovenský marketingový expert podílel na kampani slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Reklama

Doporučované