Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Posuny voličů: Babiš ztratil statisíce příznivců z prvního kola. Pavel bezprecedentně mobilizoval

Petr Pavel a Andrej Babiš foto: koláž iDNES.cz, Ladislav Křivan,  MAFRA

Pro Petra Pavla hlasovala ve druhém kole drtivá většina voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera, taková mobilizace se při minulé prezidentské volbě nepovedla, uvedl výzkum společnosti PAQ Research. Hlasy však získal i od části nevoličů a podporovatelů hnutí ANO. To Andrej Babiš naopak ztratil přes 400 tisíc voličů, kteří mu dali hlas v prvním kole.
  8:35

Podle výzkumné agentury PAQ Research , v jejímž čele stojí sociolog Daniel Prokop, pro Petra Pavla hlasovalo přes 90 procent voličů neúspěšných kandidátů Nerudové a Fischera.

„To je obrovský rozdíl oproti souboji Miloše Zemana s Jiřím Drahošem, kterému se podobná mobilizace nepodařila. Voliči ostatních kandidátů v roce 2018 ve druhém kole často nevolili nebo občas hlasovali pro Zemana,“ uvádí agentura ve zprávě. Pavel oproti tomu totiž získal od třetího a čtvrtého kandidáta z prvního kola okolo milionu hlasů.

Od voličů vládních stran ve sněmovních volbách 2021 dostal podle agentury na 2,15 milionu hlasů. To by ale proti 2,4 milionům hlasů pro Babiše nestačilo. Na 3,36 milionu hlasů dosáhl Pavel hlavně díky podpoře voličů nesněmovních stran, nevoličů a částečně i voličů hnutí ANO.

Mírně klesla zejména účast voličů ANO

Výzkum také upozorňuje na fakt, že přelivy mezi Pavlem a Babišem téměř neexistují. Babiš podle agentury nicméně ztratil část těch, kteří mu dali hlas v prvním kole - zhruba 430 tisíc jeho podporovatelů podruhé k urnám už nepřišlo a několik desítek tisíc „přeběhlo“ k Pavlovi. Mírně klesla zejména účast voličů ANO a neparlamentních stran.

Část hlasů podle výzkumu Babiš dokázal kompenzovat nevoliči, mobilizovat nevoliče ale zvládl i Pavel.

Podle sociologa Daniela Prokopa jsou odhady chování nevoličů touto metodou vždy nejméně přesné, proto je nutné je brát s jistou rezervou. „Patrně se ale sešly dva trendy. Zaprvé obě kola mobilizovala část vlažných voličů, kteří ale nejsou v účasti tak konzistentní, takže někdo pro Babiše hlasoval v prvním a někdo ve druhém kole. Zadruhé mohla Babišova agresivní kampaň odradit část levicových voličů, kteří raději nevolili nikoho,“ vysvětluje Prokop.

Babiš však podle agentury může ještě svou kandidaturu zúročit. Dostal totiž zhruba 580 tisíc hlasů od voličů SPD a neparlamentních stran, například od levice či Přísahy. „Hnutí ANO je pro sebe může získat i v dalších volbách. Může taky vytěžit i někoho ze stovek tisíc lidí, kteří ve sněmovních volbách nevolí, nyní však přišli,“ říká Prokop.

Ve druhém kole hlasovalo pro Pavla 3 358 926 lidí, pro Babiše 2 400 271. V prvním kole Pavel dostal 1 975 056 hlasů a Babiš 1 952 213. Účast byla rekordní. K urnám dorazilo 70,25 procent oprávněných voličů. V prvním kole jich hlasovalo 68,24 procent.

Prezidentské volby 2023

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!