Hlavní obsah

V Brně vyhlásili nejlepší vinařství roku, slaví v malé obci na Mikulovsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězd se symbolicky dotýkali nejlepší vinaři České republiky, kteří se sjeli do brněnské hvězdárny k vyhlášení výsledků prestižní soutěže oboru, který má rok od roku lepší zvuk nejen u nás, ale i ve světě.

Foto: Archiv vinařství

Jindřich Kadrnka stojí v čele rodinné firmy.

Článek

Absolutním vítězem již třináctého ročníku klání Vinozoom Vinařství roku, oficiálně tedy i nejlepším vinařstvím loňského roku, se stalo vinařství Jindřich Kadrnka z Březí na Mikulovsku, které zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství.

V kategorii střední vinařství uspělo Thaya vinařství z Havraníků na Znojemsku a v kategorii velkých vinařství je první Bohemia Sekt.

Vítězové byli ve čtvrtek večer vyhlášeni na pódiu hvězdárny a planetária v Brně na galavečeru, který moderoval již tradičně Marek Eben.

Malé rodinné vinařství Jindřicha Kadrnky z vesnice na hranici s Rakouskem, které je proslulé zejména svými regionálně charakteristickými ryzlinky, se letos nominovalo do soutěže vůbec poprvé a hned slaví největší úspěch.

Kadrnkovi si zakládají zejména na svých vinicích, které považují za nejcennější a nejdůležitější prvek výroby vína. Rozhodli se jít cestou opravdu suchých vín v drtivé většině bez pomyslného zakulacujícího zbytkového cukru.

Víno Kadrnkům zraje na viničních tratích Ořechová hora či Liščí vrch a na úspěších vinařství má velkou zásluhu celá rodina. „Obrovská radost, obrovské zadostiučinění, obrovské překvapení a obrovské díky celé mé rodině, bez které bych tady dneska nebyl a nevinařil. Ale hlavně by naše vinařství nezískalo tři neskutečně nádherná ocenění,“ sdělil bezprostředně po vyhlášení dojatý Jindřich Kadrnka, majitel vítězného stejnojmenného vinařství.

Kadrnkovi jsou již čtvrtou generací, která ve vinařství pokračuje. Jindřich mimo jiné nějaký čas trávil i v sousedním Rakousku, kde se mu nejvíc líbil přístup k oboru i vinicím samotným.

Vinaři lisovali poslední hrozny z loňské sklizně, bude z nich slámové víno

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám