Pavel přinese změnu do vztahů s Američany, míní analytik. Podle něj si všímají i podobnosti s Cruisem

Zvolení Petra Pavla prezidentem přinese do česko-amerických vztahů obrovskou změnu, je přesvědčen analytik American Enterprise Institute Dalibor Roháč. V rozhovoru pro ČT24 řekl, že Pavlovi ve Washingtonu kromě znalosti angličtiny a smyslu pro humor pomůže i to, že „vypadá jako otec Toma Cruise“. Zvolený prezident může využít stále silného odkazu Václava Havla.

Roháč zdůrazňuje, že česko-americké vztahy byly na velmi dobré úrovni i během prezidentství Miloše Zemana. Přesto podle něj Pavel přináší obrovskou změnu, protože v očích Washingtonu pozici české hlavy státu poškozoval Zemanův příklon k Rusku a Číně. Současnou americkou zahraniční politiku přitom definuje zejména geopolitická soutěž právě s Pekingem. „To je něco, co pozici českého prezidenta ve Spojených státech mimořádně škodilo,“ konstatuje analytik k Zemanovu odkazu.

Pavlovi podle něj nahrává, že umí komunikovat, výborně hovoří anglicky a má smysl pro humor. „To všechno dává České republice podobnou příležitost, jakou měla po svém zvolení na Slovensku prezidentka Zuzana Čaputová,“ míní Roháč. Američané si také prý všímají toho, že zvolený český prezident „vypadá jako otec Toma Cruise“.

Rozhovor s analytikem Roháčem o českém prezidentovi a vztazích s Washingtonem (zdroj: ČT24)

Petr Pavel proto má příležitost zlepšit obraz Česka na mezinárodním poli a ukázat, že jde sice o malý, ale spolehlivý a důležitý stát. „Stačí se podívat na příklady baltských republik nebo finskou premiérku Sannu Marinovou, která skutečně etablovala Finsko jako důležitého, velmi atlantického hráče v dnešní diskuzi okolo Ukrajiny. Tam má Petr Pavel příležitost učinit velmi důležitý příspěvek. Ať už k posílení západní podpory pro Ukrajinu, tak k posílení bezpečnosti a odhodlání Spojených států bránit střední a východní Evropu, kdyby na to došlo,“ komentuje Roháč.

Havlův odkaz otevře dveře

Jen těžko lze podle něj odhadovat, jestli případnou pozvánku do Bílého domu dostane právě zvolený prezident, nebo spíše český premiér. Historicky totiž američtí prezidenti zvali oba ústavní činitele. „Závisí to nejen na osobní chemii a kde konkrétní osobnosti stojí politicky, ale také do jaké míry v sobě návštěva nese prvek substantivních vyjednávání, jestli se očekává, že to má vést k něčemu konkrétnímu, a do jaké míry je návštěva symbolická,“ nastiňuje analytik.

Pavel dle Roháče může velmi dobře pracovat s odkazem Václava Havla, který ve Washingtonu stále rezonuje. Bývalý prezident je prý jednou z prvních asociací, když se řekne Česko – vedle Prahy, piva či Antonína Dvořáka.

„V polistopadové éře je prezident Havel asi nejvýraznějším z českých politiků, který si uvědomoval důležitost českého ukotvení v Severoatlantické alianci a byl připraven činit poměrně těžká politická rozhodnutí, jež se týkala zásahu v bývalé Jugoslávii nebo války v Iráku ve prospěch českého místa v Severoatlantické alianci,“ připomíná Roháč s tím, že Pavlovi může Havlův odkaz účinně otevírat washingtonské dveře.