Hlavní obsah

Na severu Čech a na Zlínsku silničáři varují před ledovkou

V severních Čechách, horských oblastech Zlínského kraje a na Jesenicku se v noci ze soboty na neděli objevila na silnicích námraza. Správci silnic tak nabádají řidiče k opatrnosti, zejména v horských oblastech.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ledovku na Zlínsku kromě horských oblastí hlásí silničáři také ve východní části Kroměřížska. V regionu se v neděli ráno teploty pohybují od sedmi do tří stupňů pod nulou.

Silnice prvních tříd na Vsetínsku jsou většinou holé a mokré, místy se podle silničářů může tvořit námraza. Mokré jsou většinou i silnice druhých a třetích tříd, na vozovkách udržovaných chemicky upozorňují silničáři na nebezpečí námrazy, která vzniká od tajícího sněhu.

Kvůli drobnému mrholení mohou podle správců silnic namrzat i silnice na Zlínsku, i tam je potřeba zvýšené opatrnosti. Platí to především pro oblast Luhačovic či Valašských Klobouků.

Meteorologové varují před ledovkou

Počasí

Mrzne i na severu Čech, kde teploty na některých místech klesly v neděli ráno k minus devíti stupňům Celsia. Hlavní tahy jsou většinou holé a vymrzlé a bez problémů sjízdné, na silnicích nižších tříd, hlavně v horských oblastech, leží ale zledovatělá vrstva ujetého sněhu a motoristé by tam měli být obezřetní.

V Libereckém kraji zatím zůstávají pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřené dvě silnice na Liberecku. Neprůjezdná je pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici 13 přes Frýdlant. V pátek silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřeli pro kamiony také silnici třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou.

Na Jesenicku pak řidiči musí počítat se zbytky rozbředlého sněhu na silnicích prvních i nižších tříd. Okres zasáhlo v sobotu mrznoucí mrholení, které podle dispečera přestalo ve večerních hodinách. Zatímco na Jesenicku je už skoro jasno, na Šumpersku hlásí ve vyšších polohách sněžení. Silnice tam místy pokrývají zmrazky, i tam je obezřetnost na místě.

Silnice na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku jsou naproti tomu holé, suché a vymrzlé. Sjízdné by měly být bez větších problémů. Teploty se ve všech částech kraje drží v neděli ráno hluboko pod nulou, na Přerovsku či Prostějovsku spadly ke čtyřem stupňům pod bod mrazu, na severu kraje na Šumpersku a Jesenicku až k minus 11 stupňům Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám