Jako by se Krkonoše staly na závěr měsíce ledna epicentrem sportovního dění v Česku. Nejprve tu od pondělí do čtvrtka probíhala ostře sledovaná Olympiáda dětí a mládeže a jen co se její účastníci rozjeli zpět do všech koutů republiky, zaplnily hotely hvězdy alpského lyžování. Přesněji nejlepší světové slalomářky.

Američanka Mikaela Shiffrinová má ve Špindlerově Mlýně řadu obdivovatelů. Bulhar Erol Bekirov je nepřehlédnutelný.
Shiffrinové fandí i Bulhaři, organizátoři se omluvili fanouškům kvůli autobusům

Na obou vrcholných akcích nemohl chybět hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček. Bývalý aktivní sportovec, mimo jiné dříve i fotbalový rozhodčí, se netají láskou ke sportu a nelze se divit, že si přítomnost podobných akcí ve svém „revíru“ váží.

Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého krajeMartin Červíček, hejtman Královéhradeckého krajeZdroj: Miloš Šálek„Máte pravdu, v Královéhradeckém kraji prožíváme úžasný týden. Nejprve jsme tu měli Olympiádu dětí a mládeže, při níž bylo centrum také v Špindlu, a teď končíme krásným víkendem a Světovým pohárem v alpském lyžování. Je tu fantastická atmosféra, deset tisíc diváků přišlo v sobotu, na podobnou, ne-li větší návštěvu to vypadá i dnes,“ popsal Červíček akce, jimiž žil na konci ledna celý Královéhradecký kraj.

„Minimálně pro tento týden se náš region stal jakýmsi centrem sportovního dění v zimním sportování,“ pronesl pyšně muž, jenž je ve funkci hejtmana od 2. listopadu roku 2020.

V tomto týdnu nejprve vyrazil na mládežnický podnik, kterého se zúčastnily stovky nadějných sportovců, z nichž někteří v blízké budoucnosti budou patřit mezi české sportovní hvězdy. Načasování této akce (před Světový pohár lyžařek) snad ani nemohlo vyjít lépe.

„Olympiáda dětí a mládeže je samozřejmě o mladých sportovcích, ale je hrozně fajn, že se obě akce takhle potkaly. Děti teď vidí světové hvězdy a získávají motivaci dostat se jednou na jejich úroveň. I pro ně to bylo o soutěžení, o získávání medailí. Před víkendem se tak podařilo vytvořit atmosféru, aby se plynule navázalo tímto světovým podnikem.“

Šárka Strachová, rozená Záhrobská, si při Světovém poháru ve Špindlerově Mlýně odbývá roli televizní spolukomentátorky.
Olympijská medailistka v roli spolukomentátorky. Strachová si Špindl užívá

Světový pohár o víkendu za oba dny navštívilo zhruba dvacet tisíc diváků, spokojenost ale panovala i počtem diváků při dětských závodech. „Český olympijský výbor byl nadšen, jaká byla návštěvnost na jednotlivých sportovištích. Chodily se dívat děti ze škol, nejen na sporty, ale i do olympijského domu. Snažili jsme se žít sportem a dát dětem motivaci u sportu vydržet,“ potvrdil hejtman Královéhradeckého kraje, jemuž účast na takřka všech sportovních akcích v regionu nedělá žádný problém.

Američanka Mikaela Shiffrinová vyhrála sobotní slalom Světového poháru ve Špindlerově Mlýně.
FOTO: Podívejte se, jak slavila americká superstar Shiffrinová ve Špindlu

„Sám jsem sportovec, takže jsem rád, když se mohu podobných akcí účastnit, ale je to o celkovém fungování v regionu. Nechodím jen na sportovní akce, věnuji se i ostatním problémům a samozřejmě je to o čase. Jde o to, jak vše skloubíte dohromady. Snažím se samozřejmě najít i čas na rodinu.“

Zbýval poslední dotaz: Jak je na tom samotný Martin Červíček se vztahem k lyžování? „Jsem amatérský lyžař, jezdím rád, ale mezi tyhle branky bych nešel, to bych nesjel,“ usmál se.

Světový pohár v alpském lyžování žen ve Špindlerově Mlýně - neděle 29. ledna 2023Světový pohár v alpském lyžování žen ve Špindlerově Mlýně - neděle 29. ledna 2023Zdroj: Vojtěch Kohout