O šindele se postarejte

Dřevěný šindel je klasická, staletími prověřená střešní krytina, která sluší také malým zahradním stavbám a přístřeškům. Na nich je obvykle snadnější se šindele starat, ale ani tak péči o tuto krásnou přírodní krytinu nezanedbávejte.

Šindele včetně svépomocně vyrobených sluší i různým přístřeškům

 

Střecha z dřevěných štípaných či řezaných šindelů má punc originality a zcela nezaměnitelně dotváří exteriér domu, či staveb okolo něj. Během minulých desetiletí však postupně vymizela, protože lidé se často obávali její nižší odolnosti proti působení povětrnostních podmínek a požáru. Dnes klasický šindel zažívá renesanci. Vyžaduje ale pravidelnou údržbu a občasné opravy.

Základem je pravidelná obnova nátěru v intervalu pěti let. Šindele jsou samozřejmě náchylné k opotřebení vlivem působení povětrnostních podmínek a slunečního záření a ochranný nátěr je nejúčinnější prevencí. Důležité je před každým nátěrem šindele důkladně očistit od nečistot, především od prachu nebo lišejníků.

Střechu je také nutné kontrolovat, přinejmenším na podzim a na jaře, zejména po každé větší průtrži mračen nebo velkém větru. Zvýšená pozornost vůči dřevěné střeše se vyplatí, šindele pak dostojí všem optimistickým předpokladům a vydrží přinejmenším třicet, a při tlakové impregnaci dřeva až osmdesát let.

 

Měňte správně

Při drobnějších opravách, které zvládnete sami, je dobré znát alespoň základní pravidla. Například to, že se šindel přibíjí na latě buď v jedné, nebo dvojité vrstvě. Konce šindelů leží na latích a spodní hrana šindele přesahuje přibližně o 10 cm. Rozteč latí při použití půlmetrových šindelů je okolo 35 cm. Třetí způsob pokládky je na husté laťování. Klade se také dvojitá vrstva šindelů s roztečí latí zhruba dvacet centimetrů.

Důležité je zvolit správné hřeby. Měděné jsou vhodné pro smrk, ale u modřínu už způsobí barevné změny. Nerezové se hodí nejen pro smrk a modřín, ale i pro dub. Hliníkové jsou vhodné pro smrk i modřín, ale použijeme-li je na šindele, impregnovány látkami na bázi solí chromu, mědi nebo boru, zkorodují.

 


Měděné hřeby jsou vhodné pro smrk, ale u modřínu už způsobí barevné změny, nerezové se hodí nejen pro smrk a modřín, ale i pro dub


 

O šindele se postarejte