Denník N

Djoković po vyrovnaní Nadala ocenil trpezlivosť ľudí s jeho charakterom. Aj v 35 rokoch dominuje, lebo zmenil svoju hru

Radosť Novaka Djokovića z 22. grandslamového titulu. Foto TASR/AP
Radosť Novaka Djokovića z 22. grandslamového titulu. Foto TASR/AP

Novak Djoković porazil vo finále Australian Open Stefanosa Tsitsipasa 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5). Turnaj vyhral už desiaty raz a v počte grandslamových titulov sa dotiahol na Rafaela Nadala. Obaja majú 22 titulov, tretí Federer ich má dvadsať a žiadny už nepridá, keďže vlani ukončil kariéru.

Srb sa v pondelok vráti na post svetovej jednotky.

Aj on si uvedomuje, že v máji bude mať 36 rokov a raz musí prísť moment, keď ho mladší hráči začnú zdolávať. Preto sa tak rozčuľoval pri jasnom vedení v semifinále s Tommym Paulom, keď so svojou hrou nebol spokojný. „Vnímal som, že toto je zlatá príležitosť,“ hovoril po zápase.

V tejto chvíli to však vyzerá, že moment poklesu jeho výkonnosti je veľmi ďaleko. Djoković vyhral 45 z posledných 47 grandslamových zápasov; to nie je bilancia k dôchodku sa blížiaceho hráča.

Z posledných deviatich grandslamov päť vyhral, raz prehral na US Open s Daniilom Medvedevom, raz na Roland Garros s Rafaelom Nadalom a dvakrát nemohol štartovať, lebo nebol zaočkovaný.

Aj teraz na Australian Open ukázal, že je najlepší nielen herne, ale aj psychicky. Počas turnaja sa vyrovnal s viacerými situáciami, ktoré mohli narušiť jeho sústredenie: otázky na minuloročnú deportáciu, zranenie stehenného svalu, obvinenia z predstierania zranenia a pózovanie jeho otca Srđana s podporovateľmi Vladimira Putina.

Dokedy Djoković plánuje hrať, sme sa pýtali srbského novinára Sašu Ozma. „Dostáva túto otázku, no odpoveď nepoznáme. Členom svojho tímu dokonca zakázal o tejto téme hovoriť. Chce sa sústrediť len na prítomný moment. Každý však vie, aký je fit a ako profesionálne sa správal počas celej kariéry. Robil naozaj všetko, aby bol stopercentne fyzicky pripravený a zároveň psychicky odolný. Naďalej ho motivujú grandslamy, preto si myslím, že má pred sebou minimálne jeden-dva roky na najvyššej úrovni. V Srbsku však máme také príslovie: nikto nedokáže poraziť čas. Tento rok bude mať už 36 rokov a to je na tenistu vysoký vek.“

Djokovićove slzy po víťazstve sú zriedkavé

V posledných dvoch rokoch sa zdalo, že Djoković je v novej fáze kariéry, počas ktorej pripomínal maratónca. Na grandslamoch si totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Novak Djoković

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie