Hudba bez hranic

Hudba bez hranic

Pořad v souvislostech


Hudba bez hranic
Budeme vysílat

Finanční gramotnost 4 - Nemovitosti
Na stole je téma
Musica non grata
Vysílali jsme


Šťastný Radovan Šťastný

Šťastný Radovan Šťastný

Kam za výtvarným uměním v Brně? Třeba na Brno Art Week!
Audioarchiv
30. ledna 2023 Na stole je téma Autor: Radka Rozkovcová

– to je název festivalu improvizace, jehož 1. ročník pořádá ZUŠ Žerotín Olomouc v termínu 9.–10. března 2023. S iniciátorkou festivalu, zkušenou pedagožkou klavíru Hanou Švajdovou hovoříme o výuce improvizace a elementárního komponování.

"Někteří moji žáci jsou bytostní improvizátoři. Jim to prostě nedá a musí tu hudbu ze sebe dostat. Jiní žáci jsou přemýšlivější, potřebují si vše trochu rozmyslet, nebo nemají tak pohotový hrací aparát, aby rychle vyjádřili, co zrovna cítí. Když dostanou ten prostor, aby si to mohli rozvrhnout, pak z nich vyjdou neuvěřitelné věci," popisuje Hana Švajdová, která do běžné výuky hry na klavír zařazuje metody improvizace. Sama se přitom k improvizaci dostala postupně, až v dospělém věku: "Jako malá jsem nikdy neimprovizovala. Ráda bych byla vzorem pro pedagogy, kteří se improvizace bojí, protože já jsem důkaz, že to opravdu jde," přemýšlí a dodává: "Chtěla bych do světa vypouštět žáky, kteří budou mít z hudby radost."

Zejména o kreativitě, hravosti, přirozenosti, spontaneitě a tvůrčí svobodě u klavíristů každého věku s ní v olomouckém studiu Proglasu hovořila Radka Rozkovcová.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!