Video placeholde

Havlíček: Výzvy k sázení na Babiše byly nadsázka, odpovědnost neneseme, volby ANO posílily

„Nejsem úplně zklamaný,“ popisuje svoje pocity Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO, jehož kandidát Andrej Babiš prohrál ve druhém kole prezidenských voleb bezmála o milion hlasů s Petrem Pavlem. Na výsledku vidí i pozitiva. „Pro hnutí ANO je to dobrá zpráva v tom smyslu, že jsme posílili, že za námi jde, můžeme říct s nadsázkou, 2,4 miliony voličů a minimálně potenciál je tam v tomhle čísle a je to pro nás obrovská motivace. Samozřejmě zklamání je to s ohledem na to, že bych přál panu Babišovi, aby vyhrál,“ přiznává. S nadhledem je podle něj třeba brát i výzvu expremiéra k sázkám na jeho vítězství. Že by kvůli jejímu vyslyšení přišli lidé o miliony korun, považuje za velkou spekulaci a nemyslí si, že by tenhle, jak sám říká, „hec“ mohl mít reálné dopady.

„Ale co my s tím uděláme? To, že je někdo svobodný a může se rozhodnout, jestli bude sázet, nebo nebude, vidí tam kurz, tak je to přece na něm. Nedělejme z lidí negramotné,“ brání Karel Havlíček příspěvek Andreje Babiše na sociálních sítích, kterým expremiér demonstroval, že vždycky pomáhá, a sliboval výhru 12 tisíc korun těm, kteří si na něj vsadí a následně mu dají svůj hlas. K volbám to podle místopředsedy ANO patří a je potřeba to vnímat s nadsázkou. Nikdo nikoho k ničemu nenutil.

Fakt, že Andrej Babiš prezidentské volby nevyhrál, pro Havlíčka znamená, že hnutí sice nebude mít na Hradě svého zástupce, ale také, že posílilo a musí s tím pracovat. Minimálně 2,4 milionům voličů totiž nejsou lhostejní. „Máme v novodobých dějinách přímé volby tři poražené: je to pan Babiš, pan Drahoš a pan Schwarzenberg. A když se podíváme zpětně, tak z těch poražených nejvíce hlasů dostal pan Drahoš, poté pan Babiš, a dokonce pan Schwarzenberg jako ikona pražské kavárny, když si můžu trošku rýpnout, tak získal méně hlasů než pan Babiš,“ vykládá si výsledek jako jednoznačné posílení ANO, které ukázalo, že se nebojí a slovy Randla McMurphyho z oscarového snímku Přelet nad kukaččím hnízdem, to aspoň zkusili. Že k tomu použili nevhodné prostředky, odmítá. „My jsme prostě vycházeli z toho, že o válce je nutné ve volbách mluvit, že jsme se museli nějakým způsobem vymezit,“ má jasno poslanec s tím, že billboardy byly na hraně, nikoli za ní. Pokud by byly zadávány do výroby dnes, původní znění by ale neodsouhlasil.

Jakou mají v ANO budoucnost ostravský primátor Tomáš Macura a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, kteří kampaň kritizovali? Měl by Andrej Babiš nadále zůstat předsedou hnutí? Co je mega populismem od současné vlády? Nebo jak by měla Česká republika postupovat ve vztahu k Ukrajině? Na tyto a další otázky odpovídal místopředseda hnutí ANO a poslanec Karel Havlíček.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>