Elegantní vitríny

dřevěná vitrína

Masivní dřevo je ve venkovských interiérech sázka na jistotu. 49 871 Kč (Foto: La Home)

Porcelánový servis po babičce, broušené sklenky nebo suvenýry z cest by bylo škoda schovávat za plnými dvířky skříně. Prosklené skříňky dávají svůj obsah na odiv a přitom jej chrání před prachem a rozbitím.

Vitríny, v mnoha českých domácnostech zvané skleníky, patřily k chloubám domácnosti. Uvnitř hospodyňky schraňovaly sváteční nádobí, porcelánové figurky či upomínkové předměty, aby je mohly mít stále na očích nejen ony, ale také případné návštěvy. V bohatých měšťanských domácnostech se tento typ nábytku začal objevovat od počátku 19. století a postupně se rozšířil do domovů různých společenských vrstev ve městech i na venkově.

bílá vitrína

Rustikální styl nábytku zvýrazňují dělená dvířka. (Foto: Westwingnow)

Podle poslední módy

Podle aktuální módy nabývaly nejrůznějších tvarů a za více než dvě století prošly mnoha proměnami. Najdeme tak vitríny vysoké, nízké, dekorované řezbami či skládanými ornamenty a později také ryze moderní kusy zaoblených i ostrých tvarů s povrchem z exotické dýhy. Vitríny vyráběné v současnosti se jimi volně inspirují a jsou neodmyslitelnou součástí především venkovsky laděných interiérů.

vitrína

Kombinace prosklených a plných dvířek vypadá dobře. 12 099 Kč (Foto: Beliani)

bílá vitrína

Na nádobí uspořádané za sklem je radost pohledět (Foto: IKEA)

Prosklení a police

Tím, že označení vitrína zahrnuje skříňky nejrůznějších tvarů, které spojuje jen prosklení u jedné či několika stěn, existuje u tohoto typu nábytku nekonečně mnoho podob. Podle toho, jaké předměty chceme vystavit a kam ji umístíme, si tedy můžeme vybrat, zda chceme vitrínu jedno-, či dvoudveřovou, s posuvnými, nebo otočnými dvířky, zda má být prosklená pouze jedna strana, anebo boky, nebo zda má být prosklená ze všech čtyř stran.

dřevěná vitrína

Vitríny se často vyskytují v jídelnách, kde slouží k uložení stolního nádobí (Foto: Westwingnow)

Pro vystavení drobnějších předmětů, skla, porcelánu a podobně se dají využít i vitríny s prosklenými policemi. Ale pokud chceme mezi vystavené předměty umístit třeba i knihy nebo těžší artefakty, měli bychom určitě raději volit nábytek s robustními policemi, které unesou větší zátěž.

Tmavá barva působí elegantně. 24 199 Kč (Foto: Westwingnow)

vitrína

Dvířka chrání vystavené předměty před prachem a nečistotami. 11 990 Kč (Foto: IKEA)

Nejen do jídelny

Nikde není psáno, že vitrína musí být prosklená odshora až dolů. Někdy je prosklená část kombinovaná také s plnými dvířky a zásuvkami, které lze využít jako úložný prostor pro méně pohledné drobnosti a dokumenty. Takový kousek pak lze univerzálně využít v jakékoliv místnosti v domě.

Efektní osvětlení

Moderní prosklené skříňky jsou často vybavené LED pásky, které osvětlují vnitřní prostor. Kromě toho, že přitáhnou pozornost k vystaveným předmětům, vnáší do místnosti příjemnou atmosféru a další druh náladového osvětlení.

Trik se zrcadlem

Zrcadlo umístěné na zadní stěně vitríny opticky zvětší a prosvětlí její vnitřní prostor a umožní pohled na vystavené předměty ze všech stran.

Text: Veronika Cerhová
Foto: se svolením firem IKEA, JYSK, Möbelix, Beliani, WestwingNow, Nábytek Mirek, La Home

Elegantní vitríny