Mít dobrou strategii je ve formuli 1 zásadní, říká Vasseur | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Mít dobrou strategii je ve formuli 1 zásadní, říká Vasseur

Nový šéf Ferrari Fréderic Vasseur považuje strategii ve formuli 1 za jednu z klíčových oblastí.

Pokud by měli experti či fanoušci F1 vybrat jednu konkrétní oblast, ve které vůči svým hlavním rivalům Ferrari v posledních letech zaostávalo, jistě by řada z nich v první řadě uváděla strategii.

Pravdou je, že italská stáj v tomto ohledu chybuje podstatně častěji, než Mercedes či Red Bull, což ji stálo nejeden dobrý výsledek.

Strategii považuje za klíčový prvek závodů F1 i nový šéf Scuderie Fréderic Vasseur, který v Maranellu úřaduje od 9. ledna letošního roku.

„Strategie je důležitou součástí Formule 1,“ uvedl Vasseur v podcastu Racecar Engineering.

„Jde o velmi komplexní věc, která zahrnuje práci s výběrem pneumatik, správné načasování během všech víkendových jízd, vývoj vozu a nasazování nových dílů na tratích, kde je to nejvíce důležité,“ připomněl Francouz, že strategie není pouze o tom, kdy má zajet jezdec do boxů a jaké pneumatiky mu mají být nasazeny.

„Čím blíže jste špičkovému výkonu, tím větší je dopad každé strategické chyby. Musíte si být jisti, že děláte správné věci ve správný čas, abyste využili všechny příležitosti,“ vysvětlil nový týmový principál Ferrari.

„Strategie během závodu je úplně jiná. Závisí na tom, co se bude dít dál a jak z toho vytěžit maximum. Týmy se neustále dívají na následující kolo a současně kontrolují, co dělají jejich soupeři.“

Doporučujeme

Články odjinud