Andrej Babiš oznámil, že dosáhl fantastického úspěchu, i když první kolo voleb nevyhrál. Odborníci ale upozorňují, že i v druhém kole bude výsledek podle všeho hodně vyrovnaný.

Andrej Babiš oznámil, že dosáhl fantastického úspěchu, i když první kolo voleb nevyhrál. Odborníci ale upozorňují, že i v druhém kole bude výsledek podle všeho hodně vyrovnaný. Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
Volební štáb Andreje Babiše
24
Fotogalerie

Lidská naivita nezná mezí aneb Pochopili vůbec Babišovi příznivci, že sázka na něj není tutovka?

Andrej Babiš utržil již třetí tvrdý direkt v řadě a možná už i on sám si uvědomil, že jeho značka není vítězná. Kvůli podpoře jednoho či druhého finalisty prezidentského souboje je ve varu celá společnost, rozkmotřily se kvůli tomu rodiny a nemluví spolu dlouholetí kamarádi a známí. A korunu všemu nasadilo, když necelý den před otevřením volebních místností Andrej Babiš vyzval své příznivce, aby si na něj šli vsadit. Oni ho poslechli. Ale stejně jako jejich guru utřeli nos. Teď jsou však vzteky bez sebe a chtějí své peníze zpět.

„Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ napsal expremiér (respektive jeho obsluha) na svůj twitterový účet. Na první pohled to vypadalo jako jeden z dalších marketingových triků jeho mediálního týmu. Mnoha lidem to asi nedošlo, ale zde už bylo ve hře něco trochu jiného. Zatímco do té doby Babiš jen sliboval, planě rozumoval nebo na mítincích lidem rozdával knihy a jelita, nyní je nabádal k tomu, aby kromě hlasu pro něj do této „hry“ vložili svoje vlastní peníze.

Lidem, kteří Babišovi vždy zobali z rukou a příliš u toho nemysleli, a navíc vůbec nerozumí kurzovému sázení, se to mohlo zdát jako velice lákavá možnost. Podpořit svého kandidáta a ještě zdvanáctinásobit svoje peníze. Úplně bez práce! Jen blbec by do toho nešel… přece.

Soudě podle údajů od sázkových společností na Babišovu výzvu zareagovalo mnoho lidí a šlo si vsadit. Mnohdy ne jenom tisícovku. Vidina snadného zbohatnutí bez práce je velice lákavá. Tohle mnozí Češi mají rádi.

Nicméně na Babiše i proti němu se sázelo už dlouho před expremiérovou výzvou. Detailní kurzy byly vypsány už v okamžiku, kdy byli kandidáti zaregistrováni. A lidé na něj, stejně jako na Pavla, Nerudovou, Fischera nebo Baštu sázeli mnoho peněz i s výrazně nižšími kurzy. Postupem času se tyto kurzy měnily a různě kolísaly. Například ještě dva dny před prvním kolem byl kurz na celkové Babišovo vítězství okolo 1:4. Po sečtení hlasů z prvního kola (a vyjádření podpory Pavlovi ze strany většiny poražených kandidátů) však bylo patrné, že Babišovo vítězství je spíš sci-fi, a sázkové kanceláře podle toho i vypsaly nové kurzy. Ty se na Babiše pohybovaly okolo hodnoty 1:5,5 a dál se ještě zvyšovaly.

Ti, kteří se pohybují ve světě kurzových sázek, moc dobře vědí, že příležitosti s takto vysokým kurzem, který se navíc stále více zvyšuje, jsou hodně rizikové a málokdy vycházejí. To ale neznamená, že si na ně nikdo nevsadí. Může se stát zázrak a vyjde to. Příkladem budiž někdejší vítězství Donalda Trumpa nebo brexit, na něž byly vypsány také divoké kurzy. Ale obvykle to spíš bývá veliká náhoda. A stále větší náhodu či zázrak připomínalo i možné vítězství Andreje Babiše. Nálady veřejného mínění se v jeho prospěch neobracely ani přes agresivně vedenou kampaň útočící na nejnižší lidské pudy. Ze všech průzkumů bylo více než zřetelné, že Petr Pavel zvítězí, a hrálo se jen o to, jak velkou nakládačku Babiš dostane.

Sázkové společnosti uvedly, že na prezidentské volby lidé prosázeli celkem přes půl miliardy korun. Je vysoce pravděpodobné, že Babišův tweet přispěl k určité akceleraci této částky.

Hned po vyhlášení výsledků se začaly na sociálních sítích množit zlostné výkřiky lidí, kteří svoji sázku na Babiše prohráli a domáhali se svých peněz zpět. Nejsem schopen posoudit, nakolik to byla jen recese vtipálků, a naopak jak velký podíl tvořily skutečné příběhy „zklamaných“ příznivců Babiše. Bylo možné číst srdceryvné příběhy, že penzisté vsadili svoje důchody nebo jiní lidé poslali do hry své poslední peníze nebo finance připravené na dovolenou a teď nemají nic.

Příběhy lidí s posledními vyhozenými penězi bych ale bral s velkou rezervou. Účastnit se kurzového sázení není v dnešní době úplně jednoduchá záležitost. Zájemce o sázkový účet se musí registrovat, uvést o sobě řadu údajů včetně bankovního účtu či rodného čísla. Děje se to i proto, že sázet nemohou lidé, kteří mají nějaký finanční škraloup, jsou v exekuci, pobírají dávky v hmotné nouzi nebo jsou ze sázení vyloučeni. Takových lidí je v současnosti v České republice přes 200 tisíc. Ti, kteří naopak sázejí delší dobu, velice dobře vědí, co je ve hře a jak funguje svět kurzového sázení. Tedy i to, že příležitost s kurzem 1:12 není žádná tutovka, ale vysoce riziková spekulace.

Zcela nepochybně se staly případy, že si někteří lidé založili účet u sázkové společnosti speciálně kvůli prezidentské volbě. Udělali to v domnění, že si vsadí na Babiše a jejich vklad se zmnohonásobí. Už jen z toho důvodu, že to řekl jejich guru. Teď tvrdě narazili a chtějí své peníze zpět. Jediný, komu mohou tito lidé nadávat, je Andrej Babiš. Neboť je oklamal. Zklamaní sázkaři se mohou zlobit i sami na sebe. Pokud nepochopili, že hrají jen a pouze hazardní hru s vysokým rizikem, projevili svoji naivitu a hloupost. A za své chyby musí zaplatit. Pouze oni sami. Nebo si snad myslíte, že by se v případě Babišova vítězství o svou výhru s někým dělili?