Je čtvrtek 2. prosince 2021 a do prodeje zrovna vstupuje nejlevnější kolekce kultovních kabelek Birkin v historii. Ikonický model módního domu Hermès ve formě NFT se ten den prodává za v přepočtu pouhých deset tisíc korun. Má to však háček – luxusní značka prodej virtuálních kabelek nikdy neposvětila.

Tento týden proto začíná soud mezi francouzským módním domem a umělcem Masonem Rothschildem, který přesnou napodobeninu módní klasiky ve virtuálním světě vytvořil. Hermès podala na digitálního umělce žalobu už začátkem loňského roku, u soudu se však poprvé střetnou dnes, v pondělí 30. ledna.

Svou NFT kolekci Metabirkins měl Rothschild porušit ochrannou známku značky Hermès, umělec se naopak brání tím, že NFT je jen forma umění, na kterou má díky ústavně zaručené svobody projevu nárok.

NFT kolekce kabelek Birkin. Zdroj: MetaBirkin.com

Kolekci sta kusů takzvaných MetaBirkin umělec poprvé představil koncem roku 2021 na veletrhu Art Basel v Miami. Jeho cílem bylo umělecky komentovat to, jak velkou váhu a hodnotu společnost přikládá statusovým symbolům a luxusnímu zboží. NFT kabelky Birkin, které se ve své fyzické podobě běžně prodávají za stovky tisíc korun, však místo ikonické kůže pokryl barevnou kožešinou.

Proti žalobě módního domu Hermès se umělec brání přirovnáním k Andymu Warholovii, který podle něj obdobným způsobem, konkrétně pomocí sítotisku, kdysi zobrazil plechovky polévky značky Campbell. V otevřeném dopise zveřejněném na svém Instagramu uvedl, že je jeho dílo „důkazem doby a bojuje proti krutému zacházení se zvířaty v módním průmyslu.“

Střet nových forem uměleckého vyjádření a desítky let staré úpravy duševního vlastnictví bude americký soud řešit vůbec poprvé. Výsledek soudního procesu tak pravděpodobně ovlivní nejen značku samotnou, ale i způsob, jakým bude právo nahlížet na NFT do budoucna.