2023 Česko - Trendy a ceny elektrikářských prací

Jednou z primárních aktivit on-line platformy Daibau.cz je pravidelné sledování vývoje cen na trhu stavebních služeb a produktů, jejich včasná aktualizace a informování široké veřejnosti. V souladu s tím tým odborníků z Daibau zveřejnil analýzu cen elektrikářských prací pro rok 2023, která vám může pomoci zorientovat se na trhu.

Kolik stojí služby elektrikáře?

Analýzou nabídek profesionálních elektrikářských firem, které byly vytvářeny prostřednictvím platformy Daibau, bylo zjištěno, že jejich ceník závisí na několika základních faktorech: velikosti budovy, počtu přípojek, spínačů, zásuvek, svítidel, druhu proudu a telekomunikací. Svou roli hraje sekání drážek, rozvod kabelů, instalace elektrických skříní a dalších elektrických zařízení.

Výsledek průzkumu je, že cena za hrubou i jemnou elektroinstalaci na průměrném rodinném domě stojí 800 - 1300 Kč/m2. Ceny se liší v závislosti na složitosti a na tom, kde se práce provádí. Podrobnější ceny elektrikářských služeb si můžete prohlédnout ve srovnávacím ceníku elektroslužeb na stránkách Daibau.cz.

Ceník elektroslužeb v různých českých městech

Srovnány byly ceny v jednotlivých českých městech. Konkrétně se jedná o Prahu, Brno a České Budějovice. Na rozdíl od stavebních služeb, v tomto sektoru nejsou žádné drastické cenové rozdíly. Kupříkladu montáž obyčejného žárovkového svítidla vás v Praze bude stát přibližně 320 Kč, zatímco v Brně 270 - 300 Kč. Na Moravě se podařilo najít několik elektrikářů ochotných instalovat lustr za 200 Kč/ks.

Montáž zásuvky vás v Praze vyjde na "stovku", zatímco v Brně a Budějovicích stojí v průměru o 10 korun méně. Tahání kabelů ve zdivu do průřezu 5 x 2,5 mm stojí v Brně kolem 35 Kč/m, zatímco v Praze kolem 40 Kč/m.

Srovnání cen na Slovensku a v Rakousku

Jelikož je platforma přítomna ve 12 evropských zemích, ze zajímavosti porovnala české ceny s těmi zahraničními. Z důvodů přehlednosti byly převedeny na EUR.

Na Slovensku za instalaci elektroinstalací na průměrném domě zaplatíte 45 - 50 €/m2. Ve Slovinsku je to jen mírně vyšší, 45 - 65 €/m2. V Rakousku vás toto vyjde na 100 - 120 €/m2, ale zajímavost této země je, že si elektrikáři naúčtují 45 - 55 € za každou půl hodinu jízdy autem k vám! U nás v Česku jsou ceny podobné: 30 - 70 €/m2.

Jaký vývoj cen se dá čekat do budoucna?

Závěr, ke kterému odborníci z portálu Daibau dospěli, je, že situace na trhu není skvělá. Obecný růst cen ovlivňuje je i ceny jejich služeb. Velká část elektrikářů však řekla, že bude mít na zřeteli finanční možnosti klientů a bude se snažit držet ceny při zemi. Platforma Daibau bude jistě i nadále sledovat situaci na trhu.

Kontakt:

Daibau International, s.r.o.

Milan Smiljanić

milan@daibau.cz

https://www.daibau.cz/

https://www.daibau.com/

Klíčová slova ČR-služby-trh-internet-firmy-Daibau International

Oblast
Evropa, EU, NATO (es)

Kategorie
Služby, cestovní ruch
Obchod, marketing
IT, telekomunikace

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.