Praha je dvojnásobným mistrem Evropy!

Dne 29. 1. 2023 se uskutečnilo první hybridní Mistrovství Evropy měst a obcí. Turnaj byl rozdělen do 4 kategorií: Open, Women, Seniors a Youth. Jedny z hlavních podmínek účasti byly následující: jakákoliv obec mohla přihlásit max. 1 družstvo do každé sekce a soupisku týmu tvoří kvarteto hráčů s vazbou k danému městu. Hrací systém byl stanoven na 9 kol hraných švýcarským systémem a tempem 10+3.

V sekci Open a Seniors naši republiku reprezentovala Praha. V otevřeném turnaji se zúčastnili: Thai Dai Van Nguyen, Maxim Rodshtein, Sergej Movsesjan a Jáchym Němec. Tato čtveřice byla zároveň nejvýše nasazená. V seniorech jsme mohli vidětt pražský celek ve složení: Vlastimil Jansa, Daniel Šorm, Vasil Tričkov a Josef Přibyl.

Zleva stojí: Maxim Rodshtein, Vasil Tričkov, Daniel Šorm, Jáchym Němec, Pavel Matocha, Thai Dai Van Nguyen, Sergej Movsesjan, vlevo sedí Josef Přibyl a Vlastimil Jansa, zdroj fb Pavla Matochy

Po dlouhých a napínavých bojích si zlaté medaile z Openu vybojoval pražský celek. Kromě remízy ve třetím kole dokázal zvítězit ve zbylých osmi kolech (zisk 17 bodů), a to i v devátém, kdy porazil pražské seniory. Na druhém a třetím místě skončily řecké týmy, Thessaloniki (15) a Kallithea Athens (14).

Představení nového turnaje od Pavla Matochy

V kategorii seniorů se opět zadařilo. Tým pod vedením Vlastimila Jansy dokázal, i díky lepšímu pomocnému hodnocení, vyhrát svou kategorii s 9 body. Na stříbrnou příčku vystoupal tým Istanbulu (9) následován monackým Monte-Carlem (7).

V dalších skupinách, kde již Česká republika neměla své zastoupení, dopadly výsledky následovně. Kategorii Women ovládly hráčky hrající za slovinskou Ljubljanu (16 bodů). Stříbro převzaly, napodobením umístění mužů, šachistky z řeckého týmu Thessaloniki (14). Pro zbylý cenný kov se „přihlásil“ londýnský celek s 13 body na svém kontě.

Mezi nejmladšími hráči turnaje v sekci Youth U12 bezkonkurenčně doslova zazářil turecký tým Istanbul, který zvítězil ve všech 9 kolech. S velkou šestibodovou ztrátou pak skončili druzí Lviv Chess Federation hrající pod ukrajinskou vlajkou a o horší pomocná kritéria rumunští mládežníci z týmu Iasi Region.

 

Pohled do hrací místnosti pražských týmů, foto: European Chess Union

 

Jménem celého ŠSČR a všech českých fanoušků gratulujeme k výbornému úspěchu našim dvěma týmům! Praha je tedy dvojnásobným mistrem Evropy měst a obcí! Velké poděkování patří také celému pořadatelskému týmu v čele s Pavlem Matochou a hotelu Don Giovanni za pěkné hrací prostory.

Pro podrobnější informace a zhlédnutí partií můžete zavítat na tento web či facebookový profil pořadatelů.