Wijk aan Zee 13.kolo: Velký zvrat

Poslední kolo turnaje ve Wijk aan Zee přineslo nečekaný zvrat. Vedoucí Abdusattorov neudržel nervy na uzdě a poprvé v turnaji prohrál. V rovné pozici mohl bílými proti Van Foreestovi hrát úplně v klidu na remízu, ale místo toho příliš tlačil na pilu a jeho pozice na to brzy doplatila. Girimu tím pádem stačila remíza s Rapportem na vynucení play-off. K velkému překvapení všech však Rapport udělal na špičkové úrovni nevídanou chybu, čehož Giri okamžitě využil. Turnaj tak nečekaně vyhrává Anish Giri, ačkoliv celý turnaj na Abdusattorova ztrácel.

 

 

Anish Giri sleduje úvodní tahy svého hlavního konkurenta
© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023

 

Další z hráčů, kdo ještě pomýšlel na přední umístění byl Magnus Carlsen. Proti Erigaisimu předvedl ukázkovou partii ve hraní na výhru černými. V bohaté střední hře se na šachovnici plné figur Carlsen orientoval lépe a mladého soupeře jasně přehrál.

Zdroj: Facebook Tata Steel Chess

Carlsen se tak s 8 body ze třinácti vyhoupl na 3. místo. S výsledkem podle vlastních slov není úplně spokojený a dá si pauzu od važných partií. Každopádně po 5. kole, kdy prohrál druhou partii v řadě předvedl úžasnou bojovnost a na jeho partie byla radost koukat.

Na třetí místo mohl teoreticky pomýšlet i Wesley So. Proti Praggnanandhovi se ale černými o nic nepokusil a musel ještě dlouho bránit horší koncovku. Se 7.5 body a 11 remízami z 13 kol tak vyhrává cenu největšího plichtiče turnaje. Předváděl svoje typické pevné šachy, málokdy se dostal do problémů. Stejně tak ale i málokdy získal šance na výhru.

Přesným opakem byl v turnaji Parham Magsoodloo. Hrál velmi útočné a zajímavé šachy. Uplně mu nevyšel začátek, ale všechno si vynahradil ke konci. V posledním kole černými čistě přehrál Aroniana, turnaj tak zakončil třemi výhrami, což stačilo na 6. místo. Můžeme čekat, že díky jeho bojovnosti bude Maghsoodloo zván na více top-level turnajů.

 

Parham Magsoodloo v 10.kole
© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2023

 

Na 5. místě se 7 body skončil Caruana. V posledním kole dal rychlou remízu s trápicím se Dingem, už mu o moc nešlo. Korektní remízou dopadla i partie Keymer – Gukesh.

Jak bych turnaj shrnul? Hvězdné obsazení rozhodně nezklamalo, viděli jsme nespočet krásných partií a poučných momentů. Girimu turnaj vlastně vyhrál jeho spoluhráč Jorden Van Foreest, když v jejich společné partii v předposledním kole nevyužil velké výhody a v posledním kole porazil Abdusattorova. Jorden několikrát předvedl nové myšlenky v zahájení, byla tam vidět inspirace Dubovem. V turnaji se předvedlo i několik juniorů. Neskutečně si vedl Abdusattorov, určitě by si zasloužil turnaj vyhrát. Velmi dobrý výkon předvedl i Praggnanandhaa, se špičkovými hráči udrží krok bez problému. Zbylé trojici Gukesh, Keymer, Erigaisi podle mě trochu chyběly zkušenosti, vzhledem k jejich věku ale všichni předvedli skvělé partie. Komu se v turnaji jasně nedařilo byl Ding. V první partii proti Gukeshovi předvedl krásný výkon, potom se ale celý turnaj trápil. Možná nechtěl odkrývat přípravu na MS?

 

Challengers

Velkou řežbou skončil turnaj Challengers. Ani jedna partie neskončila remízou!

Pořadí se ale příliš nezměnilo. Donchenko si první místo zajistil už v předchozím kole, i tak ale ještě porazil Ivice. Yilmaz si výhrou proti Roebers pojistil druhé místo, třetí skončil nadějný Uzbek Sindarov.

Podobně jako Rapport v posledním kole dopadl i Adhiban. Je vidět, jak fyzicky náročný je třináctikolový turnaj!

Škoda, že se nedařilo Jerguši Pecháčovi. Pravděpodobně ho rozhodilo druhé kolo, kdy v královském gambitu získal figuru, ale partii prohrál. Dlouhý turnaj, kdy se člověku vedoucí hráči víc a víc vzdalují je extrémně náročný na psychiku, vím o tom své.

Rád bych vyzdvihl výkon 13letého Mishry. V turnaji sice 9 elo bodů ztratil, každopádně na svůj věk hrál neskutečně dobře.

Články:

Všem komentátorům jednotlivých kol turnaje Tata Steel Chess patří velké poděkování za zprostředkování rozborů jednotlivých kol!