Platy na začátku roku vzrostly téměř polovině zaměstnanců. Každý desátý chodí na brigádu

Velká část zaměstnanců si na začátku roku přilepšila na mzdě. Podle aktuálního průzkumu společnosti Edenred hlásí zvýšení platu od ledna celkem 42,7 procenta lidí.

Většinou ale nejde o nijak vysoké částky – nejčastěji si zaměstnanci přilepší v porovnání s loňskem do pěti procent. To je hluboko pod tempem, jakým rostou spotřebitelské ceny.

Ilustrační fotografie

Růst platů o více než desetinu hlásí podle průzkumu, který se uskutečnil v polovině ledna na vzorku 1050 respondentů, pouze něco málo přes 4 procenta lidí. Na druhou stranu výrazné části zaměstnanců přidávaly firmy na mzdách v reakci prudce se zvyšující náklady mimořádně i v průběhu loňského roku. Inflace se do dvouciferných čísel dostala loni v únoru, v návaznosti na to se Edenred na podzim dotazoval zaměstnanců na jejich platy. Zvýšení mzdy v reakci na inflaci loni v říjnu hlásilo 47 procent pracovníků.

„Mnoho firem zvyšovalo mzdy v reakci na aktuální prudký růst spotřebitelských cen již v loňském roce. To se za normálních okolností neděje, firmy obvykle přidávají, až na výjimky, na mzdách jedenkrát do roka. A to většinou v lednu. Současné mírnější navyšování mezd tak musíme vnímat i v tomto kontextu,“ říká členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.

Část firem na začátku roku zvyšovala také příspěvky na benefity. Přilepšení v této oblasti hlásí 20,1 procenta zaměstnanců. „V porovnání s těmi, kdo navyšují mzdy, přidává aktuálně na benefitech polovina zaměstnavatelů, což je výrazně více než loni. Růst popularity benefitů přičítáme skutečnosti, že mnozí zaměstnavatelé v současné ekonomické situaci hledají úspory a také tomu, že tato forma přilepšení je pro ně výhodnější než zvyšování platů. Firmy u benefitů díky daňovému zvýhodnění ušetří 14,8 % na odvodech za zaměstnance. Ti tak mají reálný nárůst čistého příjmu o 26 % vyšší, než je tomu u mezd,“ doplňuje Aneta Martišková.

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2023

Volnočasové benefity jsou podle Vladimíra Rejlka, ředitele marketingu a inovací Edenredu, stále populárnější, jejich celkový objem v loňském roce dokonce poprvé překonal stravné. „Jejich atraktivita roste s tím, jak rychle se digitalizují. To zajišťuje zaměstnancům mnohem větší komfort při platbách, ať už se jedná o transakce kartou, nebo mobilem díky aplikacím Apple Pay a Google Pay. Mobilně nyní u Edenredu za benefity platí již pětina lidí, “ říká Rejlek. Firmám digitální benefity zase snižují administrativu.

Průzkum dále ukázal, že prudce rostoucí ceny přiměly mnoho lidí k úsporám. Skoro dvě třetiny lidí nyní spoří na energiích – méně vytápějí a svítí. Téměř polovina z nás pak chodí méně do restaurací a mnoho lidí také nakupuje levnější potraviny než dříve.

Na druhé straně část lidí hledá i zdroje dalších příjmů. 11,6 procenta respondentů chodí na brigády, 6,8 procenta si vzalo druhý pracovní úvazek, další si úspěšně řekli o přidání platu.

Čtyři z deseti Čechů v průzkumu uvedli, že se jim za poslední rok zhoršila životní úroveň, stejně velká část pak tvrdí, že v této oblasti nedošlo ke změnám. Necelá pětina lidí hlásí naopak zvýšení životního standardu.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti Edenred

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme