Video placeholde
Joelova mladšího bratra Tommyho hraje Gabriel Luna.
Postavu Tess hraje Anna Torv.
Sarah (Nico Parker) je Joelova čtrnáctiletá dcera.
Riley (Storm Reid) je osiřelá dívka vyrůstající v postapokalyptickém Bostonu.
Postavu Marlene ztvárnila Merle Dandridge. Herečka Marlene dabovala i v obou dílech videohry.
22
Fotogalerie

The Last of Us hlásí další řadu, 3. díl vyvolává nadšení: Láska? No to sakra doufám! říká Peter Hoar  

Smutný, komorní, poetický. Překvapivý pro skalní fanoušky videohry i pro nováčky, kteří se dívají „jen“ na seriál. Hluboce emocionální, přitom nepřeslazený, ne únavně sentimentální. Takový je třetí, na HBO právě odvysílaný a vášnivě diskutovaný díl sci-fi televizního seriálu The Last of Us Craiga Mazina, držitele ceny Emmy za seriál Černobyl, a Neila Druckmanna, autora legendární videohry The Last of Us ze společnosti Naughty Dog. Dvě postavy, dva muži, v něm prožívají romanci téměř nezávislou na původní videopředloze.

The Last of Us se odehrává 20 let po zničení moderní civilizace. Joel, otrlý přeživší, je najat, aby propašoval Ellie, čtrnáctiletou naštvanou teenagerku, z tísnivé karanténní zóny. To, co začíná jako malá zakázka, se brzy změní v brutální a srdcervoucí cestu, kdy oba musí procestovat Spojené státy spojeni zvláštním, až otcovsko-dcerovským poutem…

To je základní dějová linka videohry The Last of Us, kterou sleduje i stejnojmenný seriál, kdy téměř každý z právě vysílaných dílů natočil jiný režisér: za třetím z nich, jenž měl premiéru na HBO 30. ledna, stojí britský televizní tvůrce PETER HOAR, mimo jiné režisér pětidílné minisérie It´s a Sin (2021), odehrávající se v letech 1981–1991 v Londýně v době krize epidemie HIV/ADIS.

„Jestli nás z téhle šlamastyky dokáže dostat láska? No to sakra doufám!“ říká Peter Hoar na mezinárodním novinářském junketu, kde je většina přítomných žurnalistů ze třetího dílu, který velmi organicky rozvíjí příběh dvou přeživších mužů, nadšená.

„Můj díl je od původní videohry asi nejodlišnější ze všech. Měl jsem štěstí, že jsem natáčel svůj nový, originální příběh. Jsem rád, že jsem mohl natočit autentický díl o pozitivních, šťastných vztazích, vždyť když jsem byl mladík, byly homosexuální vztahy mezi muži vždycky portrétovány jako nešťastné,“ vysvětluje režisér. Žádný jiný díl než trojka není tak „původní“, tak odlišný od herní předlohy, ale zároveň relevantní pro celkový děj i potenciálně zásadní pro základní téma „proč vlastně zůstávat naživu“, které bude televizní seriál řešit i v dalších epizodách.   

„Měl jsem vynikající podmínky, nikdo mě nehonil, nikdo na mě nespěchal. Měli jsme 20 dní na přípravu, 20 natáčecích dní, ze 60 stran scénáře nakonec vznikl 75minutový díl. Když má člověk štěstí a dostane scénář, který k němu tak přímo promlouvá, je to ideální kombinace. Jako režisér se nechci předvádět, mou povinností je dát prostor hercům a režírovat příběh, který mi byl darován, maximálně autenticky.“

Bude druhá řada!

První řada seriálu se po premiérovém uvedení stala druhou nejúspěšnější premiérou HBO, hned za seriálem Rod draka. Kromě velice pozitivních reakcí kritiků se stala také hitem na sociálních sítích; dodnes nasbíraly upoutávky a teasery na první sérii The Last of Us víc než 100 milionů zhlédnutí.

Natáčení druhé řady bylo oznámeno již po druhém dílu první řady. „Jsem velmi vděčný Neilu Druckmannovi a HBO za naši spolupráci a ještě více jsem vděčný milionům lidí, kteří se k nám na této cestě připojili,“ řekl producent a scenárista Craig Mazin. „Diváci nám dali šanci pokračovat a já jako fanoušek postav a světa, který Neil a Naughty Dog vytvořili, jsem připraven se do něj znovu ponořit.“

V první sérii hrají Pedro Pascal jako Joel, Bella Ramsey jako Ellie, Gabriel Luna jako Tommy, Anna Torv jako Tess, Nico Parker jako Sarah, Murray Bartlett jako Frank, Nick Offerman jako Bill, Melanie Lynskey jako Kathleen, Storm Reid jako Riley, Merle Dandridge jako Marlene, Jeffrey Pierce jako Perry, Lamar Johnson jako Henry, Keivonn Woodard jako Sam, Graham Greene jako Marlon a Elaine Miles jako Florence, dále Ashley Johnson a Troy Baker.

Nové epizody seriálu mají premiéru každé pondělí na HBO a HBO Max; finále, tedy poslední díl první série, bude 12. března. Fanoušci si také mohou naladit The Last of Us Podcast, oficiální doprovodný podcast k seriálu, kde moderátor Troy Baker, který ve videohře hraje Joela, podrobně rozebírá jednotlivé scény každého dílu s tvůrci seriálu Craigem Mazinem a Neilem Druckmannem.