Miniaturní ručníky a prošlý toustový chléb byly nepříjemné, ale pro bývalého šéfa FTX byl pobyt ve vězení na Bahamách nesnesitelný hlavně proto, že musel být offline. Forbes strávil s obviněným bývalým miliardářem jeden den v domácím vězení v Kalifornii. Ten je nyní opět online, obhajuje se na Substacku a hraje svoji oblíbenou fantasy videohru.

Po dobu jednatřiceti dnů od propuknutí skandálu kolem FTX, počínaje 11. listopadem, žil Sam Bankman-Fried, bývalý miliardář, zostuzený generální ředitel a zakladatel donedávna druhé největší kryptoměnové burzy na světě FTX, sám ve své zlaté kleci – v apartmánu o rozloze dvanáct tisíc metrů čtverečních se šesti ložnicemi a výhledem na oceán v exkluzivní komunitě Albany na Bahamách.

Protože venku tábořili paparazzi a reportéři, Bankman-Fried téměř nevycházel z domu a většinu času trávil online, tweetoval, mluvil s novináři a právníky a zároveň hrál bojovou fantasy hru Storybook Brawl. Podle Bankman-Frieda mu hraní online hry, kterou FTX získala loni v březnu, při vyřizování jiných důležitých úkolů pomáhalo udržet si zdravý rozum.

To vše se změnilo v pondělí 12. prosince.

Zatímco dokončoval svoji výpověď pro plánované video vystoupení před Výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů, jen několik hodin poté, co poskytl Forbesu svůj poslední rozhovor, obdržel naléhavý telefonát. Byl od jeho právníka v New Yorku, který mu předal zprávu od FBI, že se bahamská policie chystá bývalou hvězdu kryptoměn zatknout.

Podle zdroje obeznámeného s událostmi toho dne dala FBI Bankman-Friedovi na výběr. Buď bude čekat na zatčení, nebo odsouhlasí vydání do USA za „určitých kaučních podmínek“. Pokud by si vybral druhou možnost, FBI mu slíbila, že ho odveze dřív, než to stihne bahamská policie, a ještě tu noc ho naloží do soukromého letadla mířícího na sever.

Hlavou mu proběhl milion myšlenek, ale nejdřív potřeboval zjistit, zda je toto naléhavé varování pravdivé. Společně se svými rodiči, stanfordskými profesory práva Josephem Bankmanem a Barbarou Fried, kteří v ten moment byli s ním, začal horečně obvolávat všechny, kdo mohli na Bahamách pomoci nebo poskytnout nějaký kontext.

Barbara Fried

Kontaktovali Christinu Rolle, výkonnou ředitelku bahamské Komise pro cenné papíry, Waynea Munroea, ministra národní bezpečnosti, a Joma Campbella, státního ministra pro právní záležitosti a druhého nejvyššího státního zástupce.

Podle zdroje, který s Bankman-Friedem hovořil, nikdo neměl o ničem ponětí. Všichni bahamští úředníci řekli, že „nemají ani páru, o co jde. Že si myslí, že je to celé pochybné… a že v USA asi nechápou, že tady nemají moc … Kdybychom vás chtěli zatknout, udělali bychom to už před měsícem,“ řekl zdroj.

Brzy se nicméně ozvalo klepání na dveře Bankman-Friedova bytu a vstoupila policie. Zatýkající policisté byli přátelští, ale neústupní. Bankman-Fried dostal pět minut na to, aby si sbalil léky a pár dalších věcí, než byl v poutech odveden na policejní stanici.

Většina jeho věcí, včetně všudypřítomných triček FTX, zůstala na místě. Až později se dověděl, v jakém stupni utajení se plán jeho zatčení nacházel. Jediní dva lidé v zemi, kteří o něm kromě zatýkajících policistů věděli, byli generální prokurátor Leo Pinder a soudkyně magistrátního soudu JoyAnn Ferguson-Pratt.

Podle Bankman-Frieda bylo vše součástí organizované nátlakové kampaně amerického ministerstva spravedlnosti (DOJ),, zaměřené na bahamského generálního prokurátora s cílem dostat ho zpět do USA. Diplomatická nóta (DipNote) s formální žádostí o Bankman-Friedovo vydání, která byla Pinderovi zaslána 10. prosince, zdůraznila riziko, které ministerstvo spravedlnosti spatřovalo v tom, že Bankman-Fried zůstane na svobodě.

Jedna pasáž v nótě uvádí: „Zákonně získané listinné důkazy a výslechy svědků naznačují, že Bankman-Fried osobně nashromáždil miliardy dolarů ze svého zapojení do zločinného spiknutí: má tedy prostředky a možná brzy i motiv k útěku z Baham.“ DipNote rovněž vyjádřila obavy, že se Bankman-Fried pokusí zničit důkazy.

Když Bankman-Fried 13. prosince formálně požádal o propuštění na kauci, byla jeho žádost během tří minut zamítnuta. Poté byl vzat do vazby a poslán do relativní izolace ve známé bahamské věznici Fox Hill, kde měl čekat do 10. února, kdy se mělo jednat o jeho vydání. Téhož dne američtí prokurátoři vůči němu vynesli osm obvinění z trestných činů, převážně z podvodů pramenících z provozu FTX, kdysi rozsáhlého impéria obchodujícího s kryptoměnami.

Zástupce Warren Davidson (R-Ohio), který je členem sněmovního výboru pro finanční služby, naznačil, že Bankman-Friedovo zatčení bylo načasováno tak, aby předešlo jeho svědectví, které měl před tímto orgánem přednést následující ráno.

Jeho připravené svědectví zveřejnil po jeho zatčení časopis Forbes. Bankman-Fried v něm zpochybnil záměry současného generálního ředitele FTX Johna Raye, obvinil ze svých potíží generálního ředitele Binance Changpenga Zhaoa a několik dalších osob, včetně právníků FTX z advokátní kanceláře Sullivan & Cromwell.

Myslel jsem si, že to bude jako Vykoupení z věznice Shawshank.

Bankman-Fried nevěděl, co má od věznice Fox Hill očekávat. „Myslel jsem si, že to bude jako ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank,“ říká bývalý miliardář, který vyrostl v kalifornském Palo Altu, městě, v němž činí průměrná cena domů 3,4 milionu dolarů.

Bankman-Fried byl umístěn do zelenožlutého pokoje o dvou metrech čtverečních, který sdílel s pěti dalšími vězni z vězeňské ošetřovny. Bahamský komisař pro nápravné služby Doan Cleare uvedl, že umístění Bankman-Frieda na ošetřovnu ho drželo stranou od běžné populace věznice, kterou americké ministerstvo zahraničí popisuje jako „drsnou, kvůli přeplněnosti, špatné výživě a nedostatečné hygieně, ventilaci a lékařské péči“.

Velkou část pozornosti prý bývalý miliardář zaměřil na hledání veganských potravin, jako je arašídové máslo, prošlý toustový chléb a čerstvé ovoce. Ošetřovna měla vlastní koupelnu s dveřmi, ale toaleta se nedala spláchnout jinak než vylitím kbelíku s vodou. Sprchu velikosti telefonní budky pokrývala plíseň a místo sprchové hlavice se Bankman-Fried sprchoval studenou vodou ze zahradní hadice. Jeho ručník měřil 8×12 centimetrů.

Svoje lůžko Bankman-Fried popisuje jako „tu nejhorší postel, jakou si lze představit, vyrobenou z lepenky a kusu poloměkkého plastu“. Nebyly tam žádné polštáře, takže si sroloval tmavomodré sako, které nosil na soudní jednání.

Bankman-Fried se každopádně spřátelil s ostatními vězni a ani jednou neměl pocit, že by mu hrozilo nebezpečí. Někteří z nich ho požádali o peníze. S ostatními vězni, z nichž mnozí byli zadržováni kvůli drogám, prý probíral poměr rizika a zisku, které vyplývaly z jejich nebezpečného životního stylu. Řekli mu, že prodejem drog si mohli vydělat třikrát více než prací v McDonald’s, takže kompromis v podobě finančního zabezpečení jejich rodin stál za to, aby strávili třetinu života ve vězení.

Snažil jsem se předstírat, že mám internetové připojení s jednodenním zpožděním.

Zdaleka nejhorší částí Bankman-Friedova devítidenního bahamského vězení však prý bylo to, že nesměl na internet. „Neuvědomoval jsem si, o jak moc je pro mě přístup k internetu důležitější než všechno ostatní dohromady, ale bylo to tak osmdesát procent celkové ceny za pobyt ve vězení,“ říká Bankman-Fried, který se jen občas dostal k novinám.

Bývalý miliardář tvrdí, že za celou dobu pobytu ve vězení mu byl umožněn jeden třicetiminutový telefonát, ale mohl se denně setkávat se svými bahamskými právníky.

Bankman-Fried, který byl celý život zvyklý na to, že od získání odpovědí na všechny jeho otázky ho dělí jen několik kliknutí na klávesnici, využíval své každodenní návštěvníky jako kurýry a nakládal jim papíry plné otázek týkajících se jeho případu, kauce a úpadku společnosti FTX, společně s podrobným návodem, jak na dotazy najít odpověď. Očekával, že mu budou odpovědi doručeny následující den.

„Snažil jsem se předstírat, že mám internetové připojení s jednodenním zpožděním,“ říká Bankman-Fried.

Uvádí, že na konci prvního týdne, kdy byl odříznut od svého účtu na Twitteru, iPhonu a hry Storybook Brawl, což by se podle něj dalo popsat jako waterboarding pro internetovou generaci, prý myslel, že zešílí. Dokonce bez váhání přiznává, že možnost připojit se zpět byla hnacím motorem jeho vydání a dohody o kauci.

Jednou z jeho největších obav byla možnost, že bude vydán bez dohody o kauci a bude násilně převezen do zařízení, jako je nechvalně proslulé newyorské Metropolitní nápravné centrum, tedy vězení, v němž byli umístěni Bernie Madoff, El Chapo či Jeffery Epstein a kde je přístup k internetu značně omezen.

Dne 19. prosince se Bankman-Fried vzdal svého práva bránit se vydání a souhlasil s návratem do USA, kde bude čelit obvinění. O dva dny později dopravilo soukromé letadlo FBI bývalého šéfa FTX v doprovodu čtyř agentů FBI do White Plains ve státě New York.

Agenti odvedli Bankman-Frieda na místní policejní stanici, kde strávil noc. Vzpomíná si, že mu tam jakýsi laskavý člověk podal veganský pad thai. Druhý den ráno, když stál před soudcem amerického okresního soudu pro jižní okrsek New Yorku v centru Manhattanu, odsouhlasili Bankman-Friedovi právníci dohodu o kauci ve výši 250 milionů dolarů, která byla částečně jištěna domem jeho rodičů v hodnotě čtyř milionů dolarů, v němž je nyní uvězněn s elektronickým náramkem na kotníku.

Bývalému generálnímu řediteli společnosti FTX byl zabaven cestovní pas a bez souhlasu soudu nesmí zakládat žádné nové podniky, úvěrové účty ani provádět finanční transakce v hodnotě vyšší než tisíc dolarů.

V současné době tráví Bankman-Fried většinu času v pracovně jeho rodině patřícímu domu ve španělském stylu o rozloze necelých 300 metrů čtverečních na okraji bukolického kampusu Stanfordovy univerzity. Tam většinou sedí a zírá do svého herního notebooku se dvěma monitory, dokonce i během tříhodinového rozhovoru pro Forbes.

Je obklopen po strop sahajícími knihovnami, obsahujícími některá z největších literárních a historických děl, stejně jako současné bestsellery, knihy o ekonomii a sbírky vědeckých časopisů. Všude jsou rozesety rodinné fotografie Sama coby dítěte s jeho rodiči a mladším bratrem Gabem a ve vedlejší místnosti stojí klavírní křídlo.

Sam Bankman-Fried je opět online. Tráví hodiny hraním Storybook Brawl a na svém novém SBF Substacku, který je pro všechny zdarma. V prvních dvou příspěvcích předkládá svou verzi historie FTX, Alamedy a jejich pádu.

Je to příběh, který jste četli v tisku, včetně Forbesu, kde Bankman-Fried nadále tvrdí, že neměl žádnou podstatnou kontrolu nad svým hedgeovým fondem Alameda Research, který z devadesáti procent vlastnil, a trvá na tom, že jeho americká burza FTX je solventní a mohla by zítra pokrýt výběry zákazníků. Tvrdí také, že rezignace a podání žádosti o bankrotovou ochranu podle článku 11 byla chyba.

Venku svítí kalifornské slunce, ale žaluzie jsou zatažené a je nainstalován bezpečnostní systém. Před několika týdny si Bankman-Friedovi pořídili plně vycvičeného německého ovčáka jménem Sandor, který je přítulný, ale připravený zaútočit po vyslovení tajného hesla.

Soud s Bankman-Friedem je naplánován na 2. října.