Je potřeba opouštět staré formy, říká bratr Radek Navrátil

Je potřeba opouštět staré formy, říká bratr Radek Navrátil
30. ledna 2023 Události Autor: Jitka Uhnavá

Bratři Dominik Vinahora a Radek Navrátil z řádu menších bratří kapucínů se v uplynulém týdnu zúčastnili setkání kapucínských formátorů Evropy v Assisi. Hlavním cílem bylo vzájemné poznání a sdílení zkušeností z různých etap formace. Bratři se společně zamýšleli i nad místy, kde by do budoucna mohli být mezinárodní domy formace - postulátu, noviciátu a postnoviciátu.

Podle bratra Radka Navrátila se jednalo o první setkání svého druhu. "Bylo to o vzájemném naslouchání si. Společně jsme také hledali možnosti, jak pomoci mladým lidem na cestě zrání a docházení k zásadnímu rozhodnutí. K tomu, že chci skutečně svůj život darovat a chci vsadit na jednu kartu," popsal Radek Navrátil z olomouckého konventu.

Připustil, že je potřeba opouštět staré formy, například trvání na tom, že místo formace nebo noviciátu musí být v Česku. "Dost jsme naráželi na to, že toto je třeba opustit. Je potřeba vytvořit mezinárodní komunity, kde i se my, kteří žijeme v klášteře už delší dobu, budeme učit žít s bratřími z jiných kultur. To bude i prostředí pro ty naše nové zájemce, aby se mohli rozhodovat, jestli tímto způsobem života chtějí žít," uvedl Navrátil.

Více si můžete poslechnout v rozhovoru, který s bratrem Radkem Navrátilem z řádu menších bratří kapucínů vedla Jaroslava Otradovcová:

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony